Monday, March 11, 2013

Spagetti Goreng Bodo, Cepat di Masak, Enak di Makan..

Korang mesti pernah dengan nasi goreng bodo, mee goreng bodo..Bukan bermaksud bile kite makan, kite pun jadi bodo. Maksud yang sebenar-benarnya adalah nasi goreng bodo ni lebih kepada nasi goreng simple yang takde bahan-bahan yang complicated. Kire campak-campak jer mane ade. Kacau-kacau dalam kuali then siap.
Semalam cadangnya nak pergi melawat sedare mare. Aku sempat la masak spaghetti goreng bodo sebagai buah tangan. Kejap jer dah siap. Alhamdulillah, rasanya Mamma Mia...Skali tak jadi padahal dah siap pack. Program bertukar. Aku divert berkelah di PICC Putrajaya.
Spagetti Goreng Bodo

Jom  kita layan resepi nih dulu.
Resepi Spagetti Goreng Bodo
½ bungkusan spaghetti – direbus dengan air mendidih dan diletak garam.
3 ulas bawang putih – diketuk dan dicincang halus
6 batang sosej  yang dipotong serong (aku rebus dulu sekejap)– terpulang berapa banyak nak letak
1 sudu kecil lada hitam yang ditumbuk
1 sudu besar cili flakes – macam Dominos tu
4 keping cili kering – diracip sederhana halus
3-4 sudu besar minyak zaitun
1 sudu besar sos tiram
Garam secukup rasa.
**10 biji buah zaitun hitam – dipotong bulat-bulat (optional)

Cara-caranya.
Panaskan minyak zaitun dalam kuali. Masukkan bawang putih bersama cili kering dan tumis sehingga wangi.
Masukkan sos tiram dan kacau sehingga rata. Masukkan sosej yang telah direbus tadi, kacau seketika.
Masukkan pula spaggeti dan kacau supaya semuanya sebati. Dalam masa yang sama, letak lada hitam, cili flakes dan digaul bersama.
Masa ni kene kecilkan api untuk elakkan spaghetti terhangus pulak nanti. Jangan lupa masukkan buah zaitun dan garam ke dalam spaghetti. Tutup api dan sedia dihidangkan..Tak sampai 10 minit, semua dah siap.
Korang mesti pernah dengan nasi goreng bodo, mee goreng bodo..Bukan bermaksud bile kite makan, kite pun jadi bodo. Maksud yang sebenar-benarnya adalah nasi goreng bodo ni lebih kepada nasi goreng simple yang takde bahan-bahan yang complicated. Kire campak-campak jer mane ade. Kacau-kacau dalam kuali then siap.
Semalam cadangnya nak pergi melawat sedare mare. Aku sempat la masak spaghetti goreng bodo sebagai buah tangan. Kejap jer dah siap. Alhamdulillah, rasanya Mamma Mia...Skali tak jadi padahal dah siap pack. Program bertukar. Aku divert berkelah di PICC Putrajaya.
Jom  kita layan resepi nih dulu.
Resepi Spagetti Goreng Bodo
½ bungkusan spaghetti – direbus dengan air mendidih dan diletak garam.
3 ulas bawang putih – diketuk dan dicincang halus
6 batang sosej  yang dipotong serong (aku rebus dulu sekejap)– terpulang berapa banyak nak letak
1 sudu kecil lada hitam yang ditumbuk
1 sudu besar cili flakes – macam Dominos tu
4 keping cili kering – diracip sederhana halus
3-4 sudu besar minyak zaitun
1 sudu besar sos tiram
Garam secukup rasa.
**10 biji buah zaitun hitam – dipotong bulat-bulat (optional)

Cara-caranya.
Panaskan minyak zaitun dalam kuali. Masukkan bawang putih bersama cili kering dan tumis sehingga wangi.
Masukkan sos tiram dan kacau sehingga rata. Masukkan sosej yang telah direbus tadi, kacau seketika.
Masukkan pula spaggeti dan kacau supaya semuanya sebati. Dalam masa yang sama, letak lada hitam, cili flakes dan digaul bersama.
Masa ni kene kecilkan api untuk elakkan spaghetti terhangus pulak nanti. Jangan lupa masukkan buah zaitun dan garam ke dalam spaghetti. Tutup api dan sedia dihidangkan..Tak sampai 10 minit, semua dah siap.
Sebenarnya resepi ni aku main campak-campak jer. Takde proper measurement. Takpe, kita adjust ikut tangan yang memasak dan tekak yang merasa. Jangan takut memasak, sebab kita yang buat dia, bukan dia yang buat kita. Selamat men”try”.

8 comments:

  1. Tak kisah le spagetti goreng bodo pun..yg penting CEPAT DI MASAK SEDAP DI MAKAN tuee...dh mcm org mengantuk di sorongkan bantal pulak..
    Semalam g shopping ..dh beli daging kisar, oregano dan spagetti,..cadang nk masak spageti lah mlm ni..kalau ada resipi yg mudah ni..leh la try.. hiksss

    ReplyDelete
  2. JM,

    orang yang keje dan bz macam kite ni..nak yg cepat ajer..slalu makan kt luar, xbest jugak...lg best masak sendiri..xkisah la kalau lauk simple pun dh puas ht..

    terpulanglah mcm mane JM nak masak spagetti tu..janji JM puas ht..

    ReplyDelete
  3. Yang simple a.k.a bodo selalunya sedap! Sebab kalau dah terlalu banyak rencahnya... rasanya pun dah tak tentu arah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak sweetie..

      yg simple ni selalunya mmg sedap..

      Delete
  4. assalam,

    simple tapi sedap, tak per...layannn

    ReplyDelete
    Replies
    1. BUNDA,

      wsalam..thanks sudi drop here..yg pntg sng nak bt n sedap dimakan...btl x bunda?

      Delete
  5. Replies
    1. GCC,

      simple dishes jer...xsusah mane pun..thanks drop by

      Delete