Tuesday, March 5, 2013

Laksam Kelate

Dah lama plan nak buat laksam, cuma tak confident jadi atau tak. Selalunya bila teringin, pergi beli kat pasar malam jer. Tapi bila dah habis makan, habisla. Tak dapat nak ulang makan banyak kali. Laksam memang makanan feveret aku sejak diperkenalkan oleh jiran belakang rumah di kampung dulu. Adik aku pulak panggil kuah laksam ni kuah simen sebab color kuahnya sedikit kelabu. Tapi di Kedah dulu payah nak jumpa orang jual laksam. Dulu la, sekarang tak lagi kot.
Set laksam untuk diberikan pada kawan yang baru pindah rumah
Wiken hari tu tetiba rasa semangat sangat nak buat laksam. Pagi-pagi lepas jogging terus pergi beli barang-barang masakan. Last-last tengah hari baru siap sebab lama dok masak dan gulung tepung laksam. Alhamdulillah menjadi. Actually banyak version resepi yang aku jumpa dalam internet. Tapi resepi dari rumah Kak Ita juga menjadi pilihan. Sebab resepinya ringkas dan mudah untuk aku yang tak pernah masak laksam.
Selamat mencuba.
By: Yani – resepi asal dari kak Yani@MyResipi

Tepung Laksam
3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
4 cawan air suam

Tepung laksam

Gaulkan semua bahan-bahan.
Panaskan kukusan.
Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak untuk mengelak dari melekat.
Ambil sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk.
Kukus sampai masak.
Bila dah masak, keluarkan.
Biarkan seketika sebelum digulung - supaya laksam kelihatan licin dan cantik.
Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak.
Ulang sampai habis
 
Kuah Laksam
Ikan -boleh guna kembung, sardin, tamban atau tenggiri (direbus, dibuang tulang)
1 inci halia
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 sudu teh  lada hitam
Santan dari sebiji kelapa parut
3-5 keping asam keping
Sedikit garam
Sedikit gula merah atau gula pasir

Kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.

Terlupa letak kacang panjang
 
Ulam-ulaman dan telur

Bahan Ulam
Timun
Kacang panjang
Taugeh
Daun kesum
Kesemua bahan di atas di hiris halus.
**Telur - optional

Bahan Cili
Cili merah
Belacan

Garam
Llimau nipis atau limau kasturi
Cili merah ditumbuk dengan belacan, tambah garam sikit dan perahkan limau

Jemput makan
p/s : Seelok-eloknya, janganlah ambil kepala ikan untuk diblend sekali dengan isi ikan. Mungkin ada yang cakap, ala..tak cukup lemak la kuah tu nanti. Sebab apa jangan campur kepala ikan? Bayangkan kalau korang ada anak-anak kecil/remaja yang masih sekolah/belajar. Tak ke nanti lupa pulak dorang ni kalau bagi makan kepala ikan? Sesungguhnya masakan ibu itulah yang terbaik untuk keluarganya.

6 comments:

  1. boleh pengsannnnnn tgk blog azlita intan kitchen tu.. rasa mcm duk dunia angan2.. haha

    ReplyDelete
  2. lea,

    tgn kak ita tu sgt berseni-seni..lps tu seni fotografinya sgt mantap..bila lah nak jd pandai mcm tu..

    Meng,

    aku lg suke laksam dari laksa..ape2pun laksam mmg besh...nnt suruh OR buatkan..

    ReplyDelete
  3. JM hanya pandai masak laksa ngan bihun sup je belum pernah masak laksam tp pernah mkn mmg sedap, JM suka....hoyeee tima kasih leh simpan resipi ni weken leh try :-)

    ReplyDelete
  4. owhhh sedakk sungguh weii lok laaaaa~ lamo doh tok make nih!

    ReplyDelete
  5. JM,

    sy xreti buat kuah bihun sup tau...xtau asal xlps2 lagi..
    cubalah bt laksam ni..selamat berjaya..

    Henry Fox,

    sedakk wei laksam nehh...kawe makan bertmbh2..g cari di pasa male...

    ReplyDelete