Wednesday, April 10, 2013

Macam mana nak hilangkan Angin Medu?

First of all, thanks untuk semua yang sudi baca blog aku dan untuk sesiapa yang sudi blog aku yang tak seberapa ni. Terima kasih banyak-banyak. In sha ALLAH nanti aku akan buat Give Away untuk sesiapa yang sudi follow blog aku ni.
Kali ni aku tak posting pasal travel atau makanan. Tapi aku nak posting tentang masalah kesihatan. Tuan rumah tak berapa sihat. Angin medu melanda diri. Start dari hari Ahad hari tu, aku cuma mampu bertahan. Sampai hari ni masih sakit-sakit lagi, tapi harapnya dah berkurang sikit sebab semalam aku dah pergi klinik. Sebelum pergi klinik aku dah pergi berurut dengan harapan hilang la sakit tu, tapi non hado jugak.
Aku rasa, kali ni aku dilanda ke’angin’an yang agak teruk. Sampai nak telan makanan dengan air pun sakit giler dalam dada ni. Belakang pun sakit jugak. Semalam dan hari-hari sebelumnya, aku asyik sendawa tak henti-henti. Tapi masih berangin jugak. Air halia, bawang putih bakar semua dah kutelan. Semalam aku try makan nasi dengan lada hitam (dah macam orang dalam pantang pulak, tapi nak buat macam mane). Hari ni dah kurang sendawa. Memalam sekarang tidur kene pakai stoking dan slowkan kipas. Lagi bagus kalau tutup terus, dapat jimat letrik lagi.
Aku kembali muhasabah diri, mungkin semua ni jadi sebab aku selalu mandi malam. (Kan mak dah pesan jangan mandi malam). Aku pulak suka makan kacang panjang mentah, ulam kekdahnya. Sekarang hamek ko...Lepas tu pulak aku gatal pi makan kerepek ubi kayu, lagilah super duper angin.
Oleh sebab aku dah rasa kesengsaraannya, no more makanan dari benda yang menjalar macam kacang-kekacang, kobis, taugeh, petola, terung, ubi kayu, ubi keledek. Tak berani dah nak mandi malam-malam, makan makanan yang tak dipanaskan betul-betul. Mungkin ade setengah orang akan kata, muda-muda dah tak boleh makan semua ni.
Aku ni, memang selalu dapat tanda-tanda awal yang menyebabkan aku akan stop pada sesuatu makanan tu. Contoh aku tak minum ais batu atau air dalam peti sejuk, kalau teringin sangat-sangat baru minum. Mungkin ni semua dari ajaran mak aku kot. Aku tengok belah keluarga mak aku, kebanyakan semua tough-tough belaka even dah bercucu. Sebabnya deme memang menjaga kesihatan. Makcik aku dah mencecah 65 tahun. Tapi tangkas, jangan korang ingat die pakai susuk pulak. Takde maknanya. Pakcik aku pulak jenis suke order. Makcik aku kene sediakan semua untuk pakcik aku, dari makan, minum, pakaian, basuh baju, iron baju. Semua die buat. Tak terkecuali untuk jadi driver pakcik aku kalau die kene outstation. Memang superwomen. Kadang-kadang jadi driver cucu-cucu kalau nak ke mana-mana(bukannya mak die takde, tapi mak die pun sama macam makcik aku jugak, busy uruskan anak-anak dan suami)
Rahsia dorang ni, memang masak makanan kat rumah. So we know what we eat. Makan pulak lebih banyak ikan, rebus-rebus berbanding benda-benda bergoreng or bersantan. Sekali skala teringin makan jugak, tapi tak selalu. Kadang-kadang bila aku balik kampung aku nun di sinun tu, memang kene tarbiyah la jugak. Jangan nak makan ikut sedap mulut jer. Nanti sakit di kemudian hari. Baiklah makcik, saya beringat sekarang. Hiks..
Kalau korang-korang ade pengalaman macam ni, boleh tak korang kongsi dengan aku macam mana nak atasi benda ni. Nak mintak tips untuk hilangkan angin medu. Tak tertanggung dah rasanya. Kalau tak jaga dari muda, dah tua nanti lagilah keluar macam-macam penyakit. Peringatan untuk diri sendiri dan juga pembaca-pembaca semua.

39 comments:

  1. pasai pa..?? lorrr.. mm, klinik bg ubat apa lak.. ada laa ubat angin tu.. bila mkn jd kentut n sendawa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. klinik bg ubat angin yg warna putih tu, ubat muntah n ubat gastrik...semua kena makan sebelum makan. mgkn nak hilangkan asid2 yg naik kt atas kot...

      Delete
  2. Alah..i'm second rupanya..teringin nak jadi the first one komen heee

    Lor..tekena angin medu yer..kesian kat awak..JM tak penah pulak tempoh pengalaman mcm tu sekadar kembung perut adalah..memulas jek tak senang duduk..sapu minyak angin panas atau pati halia..lepas tu kentut..hilang..dh try belum?

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM,

      ade org lagi laju...ehehehe...

      dh bt dh JM, tak jalan..telan air macam ade tersangkut dlm dada..skrg rase kurang sikti sbb dh tebat badan pakai bj tebal2 dlm econ ni.xnak angin masuk byk sgt..

      Delete
  3. Akak tak pernah kena lama cam tu, setakat 4-5 jam jer, pastu lepas minum teh o banyak halia...slowly angin hilanglah. Sorry dear...tak de petua nak tolong u..

    ReplyDelete
  4. kak ita,

    is ok..selalu ok jer kak..kali ni yg teruk sikit..setakat ni rase dh kurang sikit lps mkn ubat doc..anyway, thanks yer kak ita..

    ReplyDelete
  5. slm.. sy ytrut mngalami pnykit spt ini .. sy nk tau apa lagi simptom2 medu? ..

    ReplyDelete
  6. nmpknya kita sma kna sakit yg myiksakan ni..skrg sy da smpai sakit kat dada...perut plak selalu kembung...blum jmpa lg ubat yg btul2 sesuai... bpntg je la crtanya..jgn minum kafein...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy pn dh sbulan lebih kena mcm awak,kdang2 angib 2 mnyucuk-nyucuk kt perut dada dn skitarnya,smpai jd tkut nk mkan.Bl mkn terasa sngkut kt saluran dkt dada,perut automatic jd kembong,kekadang angin tembak naik smpai kepala,adakalanya sukar nk brnafas,rasa hidup sy dh x seceria dl.Prgi hspital jmpa pkar dia ckp perut keras ada ketul,nk buat scoop pstu klu ada trus operate.Sy pr cb brubat kmpung,dia ckp angin medu.....

      Delete
    2. Nasi putih..air kosong..ikan bakar..Cuba amal..air Milo pnas

      Delete
  7. sy pun baru kena jgk ni.kalau baca kisah TT tu, semuanya hampir dgn kisah sy.. mandi mlm semua tu..

    dahla sakit dada, perut semakin boroi dgn mendadak..tiba2 je membuncit..apahal..angin la tu..

    lepas minta nasihat makcik, dia pun cakap bnykkan minum halia..

    ReplyDelete
  8. Ramai rupanya yg mngalami sakit ni. Saya pun tidak terkecuali. Mcmn lg ye nk hilangkan angin ni,,

    ReplyDelete
  9. Mmg btul dari makanan. Bab angin dlm badan sy rasa sy plg teruk (walaupun ada org lain lg teruk kot). Setelah cuba pelbagai cara Alhamdulillah so far xde masalah angin. Byk beza antara KURANG masalah angin dan XDE masalah angin. Senang lps breakfast amik habbatussauda. Sy amik 7 kapsul. Dlm satu jam lebih amik plak 2 tablet garlic shaklee dan 2 kapsul halia nightream. (Klu makan nasi byk sy amik 3 tablet garlic shaklee dan 5 kapsul halia) . Bunyi mcm byk tp mmg mcm tula dos yg sesuai utk badan sy yg penuh angin. Penting minum air byk.sy minum air kangen atau hidrogen. Senam pun paling kurang sehari sekali atas vibration machine. Sendawa x berhenti. Klu malas exercise sy guna G-Beetle urut kaki.Pun sendawa jgk. Badan berangin wat kita malas dan lesu sbb angin tersangkut dlm saluran darah wat darah x lancar.

    ReplyDelete
  10. Sy pon ada masalah angin medu ni..memang berpantang dr dulu lg tp masih jgk ada..bertambah teruk apbl bln puasa.sampai skrg masih pening hanyut jer..pergi kerja sekejap,pening..kalau ada petua yg mujarab tolong la share kt cni..dgn kata lain org ada angin medu ni rasa mcm terkena buatan org.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg betoi rs mcm kena buatan org.....

      Delete
    2. Mmg betoi rs mcm kena buatan org.....

      Delete
  11. Wahhh...saya ingat saya je...betol smpai dulu x leh tido malam kene angin nih...jadi fikir bukan2 kene buatan org lah,ada jin lah...x leh tido malam mcm kene ganggu...smpai satu tahap sampai nk pitam...dah tak tahan nih..kene bagitahu mak...last kali jumpa tok imam...tok imam ckp nih bkn jin tpi angin byak sgat...dia pun buat air tawar...habis.air.tu legaaa dlm 3 tahun sembuh..skrg dia dtg balik...dgn cara berbeza...tgah cri tip nk hilangkan mcmana...ohnooo..mcm bnde tercekik kat tekak...

    ReplyDelete
  12. sama lerrr, macam2 pikir. skit tu la buatan orang. sampai sekarang tkleh tdo dlm gelap jd takut, bedebar... hadoiiii... sakit satu badan dah. sendi2 semua.

    ReplyDelete
  13. Byk yg komen psl angin medu ni rupenye..

    Mmg menyakitkan..sy rs sy terkena angin medu ni sebab ambil ubat utk acne rsnye..mgkn badan sy xthn dgn ubat tu..

    Ape2 pun,kebanyakan punca angin ni dr pemakanan kt sbnrnya..

    ReplyDelete
  14. Saya pun ada medu juga...saya baru tahu rupanya gastrik,medu&uluran penyakit yg sama.itupun saya dpt inform drp tok bomoh patah yg merawat saya.dialah juga yg memberitahu saya ada penyakit ni.rasa sakit juga bila dia urut tapi semakin ada rasa perubahannya setiap kali diurut.bila penyakit ni datang nak tidur pun susah&nak bernafas pun tak berapa lepas,rasa tersekat2. Sekarang ni susah nak dapatkan tukang urut perempuan yg betul2 pandai mengurut. Berat badan pun dah semakin turun berbanding dulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. zen.ozen@yahoo.com..tukg urut medu ratau pjg kltn..inshaa Allah jika nk try

      Delete
  15. Sy pun br terkena angin medu ni.sblm x pernah kena langsung.cuma sy perasan sblm kena sakit ni sy ada masalah srmbelit dlm 3 bln dah kot.first time kena berguling2 smp menangis2. Kena dh dekat sebulan.smp skang selang sehari kena. Mmg seksa...huhu..sakitnya tu mcm contraction ni beranak kan. Skang sy amalkan minum jus LEGA. Agak2 mcm angin medu tu nk dtg serang sy terus minum jus lega se sudu. Dlm LEGA ni ada madu, halia, lemon, cuka epal. Alhamdulillah xdelah sakit sgt lps minum LEGA.

    ReplyDelete
  16. saya pula rasa macam x lepas nk bernafas. Dh berminggu dh keadaan cmni. Ni first time kena, mmg teruk macam ni eh? Tolong sy hilangkan medu ni :(

    ReplyDelete
  17. saya pula rasa macam x lepas nk bernafas. Dh berminggu dh keadaan cmni. Ni first time kena, mmg teruk macam ni eh? Tolong sy hilangkan medu ni :(

    ReplyDelete
  18. Ramai rupanya yang kena penyakit angin medu ni..pendapat dan pengalaman saya,cuba dapatkan rawatan tradisional dan dari doktor..rawatan tradisional tu mungkin macam kawan2 sebut di atas,cuba berurut..mandi air panas,jaga pemakanan dulu..lepas tu usaha juga ke klinik berjumpa doktor untuk dapatkan nasihat dari pakar..
    Saya rasa pemakananan yg ada unsur gluten juga main peranan..
    Walaupun skrg xrasa lagi sakit mcm hari tu,tapi sy dpt rasakan memang sakitnya kena angin medu ni..part paling susah nak bernafas tu mmg saya akui..memang menyakitkan..
    Harap2 semoga sakit tuan dan puan cepat2 sembuh..

    ReplyDelete
  19. salam. wah ramai rupanya ada masalah ni. sy nk share pengalaman sy (yang sy rasa hampir sama dgn yg lain). sy noticed badan sy byk angin lps sy brsalin. Even anak sy nk mnyusu badan pn susah, die merengek2, maybe sbb susu lambat klua. Bila sy pump masa kerja, kadang2 amek msa 1-2 jam utk habis pam. sgt2 letih. belum masuk sangat kerap sendawa (sampai malu org dengar kt ofis) n selalu moody. emosi cepat terganggu sgt2. saya dh buat mcm2: minum air halia, berurut stiap bulan, pantang makan mknn yg berangin, mkn product shaklee peppermint-ginger plus & mandi air suam. Semua dh buat, ade sikit bkurang tp masih ade byk sgt angin..mungkin ade yg sama mcm sy n dh sembuh, pls share mcm mne nk buat :( Thanks

    ReplyDelete
  20. saya pn mngalami sakit yang mcm ni tp saya biarkn je sbb xjmpa ubat huhu, lame kelamaan² ia naik ke kepala n akan muncul rase takut yg tramat sngt, rase mcm seolah² nak mati, xde selera makan, badan jadi lemah, nak bngun pn susah, dada sakit sngt, rase mcm kne serangan jntung, mmang hidup xtenang, tp alhamdulillah selepas saya prgi brurut dgn pkar urutan tradisional, urutan kampong, smua rase sakit n takut itu smkin lme semkin mnghilang, ia mngambil mase setahu lebih untuk smbuh spenuhnye,

    ReplyDelete
  21. saya bru alami..dh ke klinik 2x jmp doc yg sama..risau..tp doc ckp mmg angin..perut di bhagian ulu hati rse senak..g prubtan tradisioanal kata angin medu..cmne nk hilangkn..xlart dh rase..nk nfs xleh..

    ReplyDelete
  22. saya bru alami..dh ke klinik 2x jmp doc yg sama..risau..tp doc ckp mmg angin..perut di bhagian ulu hati rse senak..g prubtan tradisioanal kata angin medu..cmne nk hilangkn..xlart dh rase..nk nfs xleh..

    ReplyDelete
  23. Saya pun...dah 2 minggu...pening semua ada...kawan suruh minum susu kambing fresh katanya buang angin..blm cuba

    ReplyDelete
  24. wani,doc cakap xleh minum susu,,,susu akan buat lg angin..tp ade yg ckp.angin medu ni lame2 ia akan ilang dgn sendiri..saya pun dh berbulan..sedih..seksa..tp lawan jek..xtau nk iktiar cmne lg...bl tekan tmpt yg angin tu mst akn sendawa..

    ReplyDelete
  25. wani,doc cakap xleh minum susu,,,susu akan buat lg angin..tp ade yg ckp.angin medu ni lame2 ia akan ilang dgn sendiri..saya pun dh berbulan..sedih..seksa..tp lawan jek..xtau nk iktiar cmne lg...bl tekan tmpt yg angin tu mst akn sendawa..

    ReplyDelete
  26. slm kepada sesiapa yang iginkan Penawar medu dari saya. Penawar Ni dari akar kayu. rasa Takla pahit sagat. kepada sesiapa yang iginkan kesembuhan kena cuba Penawar Ni. Ni No fon saya 0104178377 anuar.

    ReplyDelete
  27. saya pn mgalami mslh yg sma jgk. bhgian bwh dada selalu je rsa senak menucuk-nucuk. tak boleh slh mkn skit. lebih2 lgi terlebih mkn. esk bgn tdo msti sakit. rsa loya muntah keluar buih. bwh dada menucuk2 memajang. tak selesa. bila g klinik dr ckp gastrik. tpi betul ke gastrik mcmtu.

    ReplyDelete