Wednesday, January 13, 2016

Frozen HALAL Dim SUM

Sambil-sambil tengah mood rajin update blog ni...

Aku nak share 1 page di mana kalau korang berminat nak beli DIM SUM HALAL.

Tapi yang ni, frozen punya la...korang nak boleh kukus, goreng atau rebus sendiri...

Rasa, InshaALLAH setanding di Papparich...Kualiti Premium...

Ada pelbagai perasa, sama ada berminat nak single flavour atau mix flavour. Semua boleh ye...

Korang boleh LIKE page https://www.facebook.com/FrozenHALALDimsum/ atau hubungi no. 0176842906..

Dim Sum ni boleh dipos ke luar kawasan juga ye...

Haa..Terliur tak?



 
       

Welcome 2106, Welcome back NEW ZEALAND!!!!!


Dah masuk 13 January 2016 baru nak ucap Selamat Tahun Baru...

Belum terlambat lagi kot...Baru nak 2 minggu..Eh cewahhh...

Aku tau ramai orang tengah excited sebab route ke NZ telah dibuka semula...Betul tak?

Tak payah tengok orang kanan kiri, tengok depan cermin jer...Hihi...Aku lah tu...Jeng.Jeng..

Moh la kita ramai-ramai ke New Zealand lepas ni..Dulu terus direct terbang ke Christchurch..Sekarang terus pergi ke Auckland,transit di Gold Coast dulu...Aku tak kisah, janji dapat sampai New Zealand sudah...Walaupun dulu dah jejak kaki ke sana, New Zealand adalah negara yang sangat-sangat aku rindui...

Semalam kat group Backpackers Malaysia (BBM) ada yang share dia dapat return flight ticket dalam RM900++, almost 1k jugaklah..But still worth it kan?

Walaupun orang kata tahun ni adalah tahun yang amat genting dan mencabar disebabkan ekonomi kita yang tidak stabil, tapi kalau dah jiwa kental kaki travel mesti nak travel juga kan. Tak apa, teruskan menabung..InshaALLAH..Tak pun kenalah buat 2-3 kerja satu masa untuk tampung hobi kita ni..

Dah tak payah nak duduk lama-lama depan laptop ke, pc ke..Jom book cepat-cepat flight ke NZ sekarang...

Monday, December 7, 2015

Assalammualaikum DUNIA...

Assalammualaikum semua...

Almost a year I left my blog...Ada ke yang rindu? Perasannya...

Biasalah dah jadi mak-mak orang ni...Busy dengan anak, ececewahhhh..Alasan jer kan.. Namee Roslan tu relax jer boleh update blog, dah anak dua dah pun..hihi...

Actually tahun 2015 ni banyak mengubah hidup aku...Not easy for me to start all over again..

Nanti aku ada mood aku story lah yer..Sebenarnya lama tak update blog sebab laptop aku dah rosak..Netbook aku ada kat adik aku...Nak update thru handset macam tak best pulak...

Last sekali,aku decided beli laptop baru..Aku pilih ASUS...Tak payah la nak mahal sangat,janji mampu milik sudahhh...Yang penting aku boleh guna untuk bisnes aku yang baru nak bercambah ni...

Tahun ni aku tak travel ke mana-mana sebab aku nak mantapkan dulu bisnes aku untuk persediaan tahun 2016 yang semakin mencabar nanti. InshaALLAH tahun depan kita akan sambung travel balik...So marilah menabung untuk tahun depan...

By the way aku seronok tengok kawan-kawan yang masih tegar ber'travel'. Takpelah tu rezeki masing-masing. InshaALLAH ada rezeki kita tak kemana juga kan.





Saturday, December 13, 2014

The Day I Delivered my baby

Assalammualaikum..

Last post aku 1 Sep 2014..3 bulan lepas..

Rupa-rupanya, malam tu dah turun tanda..Pagi esoknya, aku dah selamat bersalin..

Aku ada type entry masa dalam pantang,sekali post tu hilang..terus rasa sendu..lepas tu terus tak jenguk blog dah..dalam hati ni rindu jugak nak berblog..

Tahun 2014 ni, hidup aku berubah 100%..Aku buat big decision dalam hidup aku, tapi kalau aku teruskan pun tiada guna sebab hati aku dah tawar kat situ..Semoga Allah buka jalan lebih mudah untuk aku lalui..

Aku harap tahun depan aku dapat kembali travel macam sebelum2 ni..Cuma lepas ni akan lebih mencabar dengan kehadiran si kecik..

Semoga Aisyah Zara Medina membesar menjadi anak yang solehah..

4.52 am, 2nd Sept 2014
Mommy love u a lot my dear Baby Z

Till we meet again..

Monday, September 1, 2014

Homemade Nasi Arab


Korang suka makan Nasi Arab tak? Aku memang hantu makan Nasi Arab…Kalau nasi tu jer dah sedap, lauk pun tak heran sangat..Yang penting kena ade sos Harrah, ala...Macam sos tomato tu ataupun lebih kurang macam air asam kita lah…

Aku paling suka Nasi Arab De Arab Café..Aku kalau ikut rasa nak jer buat sendiri nasi Arab ni.. Tapi bab-bab rempah nak masak ni yang payah sikit..Bukan senang…

Skali kawan ade promote guna Rempah Nasi Arab yang sedia ada…Aku pun apa lagi, semangat nak try. Sekali memang menjadi, Ya Allah sebijik macam kat kedai. Sejak tu aku rasa tak nak dah makan kat kedai. Lagi bagus masak sendiri…

Aku share gambar dengan korang yer…Nanti aku update resepi sekali…

Nasi Arab Mandy Kambing

Nasi Arab Kabsah Ayam


1 kotak Rempah Nasi Arab ni disertakan dengan Rempah Ratus dan Beras Nasi Arab sekali…Cuma kita kena tambah ayam/daging/kambing sebagai bahan mentah…

Tak pernah masak, rasa tak reti nak masak? Jangan risau…Resepi dan cara-cara memasak semua ada kat belakang kotak.

Bagi aku sangat-sangatlah berbaloi masak Nasi Arab sendiri di rumah..Sebab apa, lagi murah dan puas hati…Kalaulah ahli keluarga tu ramai, makan kat kedai sah-sah boleh cecah puluh-puluh ringgit tak pun ratus-ratus ringgit.  Kalau dah makan, mesti nak order air lagi..

Harga cuma RM15 sekotak.. Boleh makan untuk 4-5 orang satu hidangan…Masa aku masak hari tu, 6-7 orang jugaklah makan termasuk budak-budak..Alhamdulillah berbaloi sangat-sangat. Sekejap jer dah siap.

Sesiapa yang berminat nak cuba Nasi Arab Homemade ni boleh pm/sms/wassup di 013-2906246. FB, Dapur Cik CT.




Ada 4 jenis pilihan rempah Nasi Arab:

1) Nasi Arab Mandy Kambing
2) Nasi Arab Mandy Ayam
3) Nasi Arab Kabsah
4) Nasi Arab Maghluba

Thursday, July 24, 2014

Cerita Julai 2014



Hanya beberapa hari lagi kita nak sambut Hari Raya. Tahun ni tak balik kampung aku nampaknya...

Nak balik kat darat, dua-dua jalan jam maklumlah pantai timur dan utara memang hotspot jam ketika musim raya. Nak balik melalui udara, aku dah tak lepas..Sebab dah masuk 8 bulan...Malas nak ambil risiko..So, tahun ni kami semua beraya di perantauan..

Raya tahun ni aku rasa aku hanya bersederhana..Nak lebih-lebih pun mak buyung dah tak larat. Lagipun teringat umat Islam di Gaza yang sakan berperang dan baru-baru ni tragedi MH17 yang aku rasa meruntun jiwa rakyat Malaysia.

Teringat seminggu lepas, aku tertidur awal malam tu. Husband aku balik kampung melawat mertua aku..Sebaik aku sedar tengah malam tu, aku tengok wassup dari husband aku. Kapal MAS kene tembak dari Amsterdam. Aku yang blur-blur baru bangun tidur mati-mati ingat MH370 yang hilang ghaib beberapa bulan lalu. Aku reply balik, MH370 ke? Tapi husband aku dah pengsan gamaknya. Aku terus bukak tv. Masa tu baru aku tau cerita sebenar.

Hati aku masa tu terus rasa hancur berkecai. Mata aku terus celik tak boleh tidur. Bukak fb pulak, macam-macam reaksi..Kawan aku yang kat Doha baru bukak puasa masa dengar berita ni terus rasa nak tercekik dengar berita ni. Aku teringat jiran selang dua buah rumah..Sebab jiran aku tu cabin crew MAS.

Aku tak boleh tidur sampai sahur. Lepas sahur baru aku tidur sebab takut aku pening kepala. Pagi tu aku drive pergi kerja memang terasa sayu sangat..Rasa tak bersemangat. Lagi satu kapal Boeing 777 MAS jadi mangsa. Yang dulu 9M-MRO, yang ni 9M-MRD pulak. Kalau crash sebab weather boleh diterima lagi, tapi sebab kene tembak. Aku rasa memang tak boleh terima langsung. Kenapa kapal MAS? Kenapa kapal Malaysia? Tapi kita kena percaya Qada’ dan Qadar yang ditentukan ALLAH.

Terus kepala aku melayang teringat tahun 2013. Husband aku 2 kali transit di Amsterdam sebelum ke Toulouse masa out station tahun lepas. Sekali bulan 5, sekali lagi bulan 12. Aku yang tak pernah naik kapal MAS ke oversea tetibe naik kapal MAS  tahun lepas. Masa bulan 12 tahun lepas, husband aku dengan teamnya naik kapal Boeing 777 MAS dari KUL ke Amsterdam. Aku mula-mula nak join skali, tapi tiket terlalu mahal untuk transit. So aku pilih route KUL ke Paris naik A380. Kami akan berjumpa di Toulouse.

Flight malam tu agak full sebab dekat nak Christmas. Dalam hati rasa bangga sangat dapat naik kapal A380 under MAS, kebanggaan Malaysia kot. Cuma sedikit kecewa dengan kualiti makanan. Takpelah, yang tu Chef Wan dah bagitau pun.

Dalam hati, aku turut risaukan husband and husband pun risaukan aku..Mula-mula memang husband aku tak berapa bagi aku follow die..Tapi aku nak ikut jugak. Aku kata, aku sanggup transit Paris, naik low cost ke Toulouse. Sebab aku berkeras nak ikut, suami aku bagi. Oleh sebab kapal MAS sampai di CDG, aku kene bergegas ke Orly untuk naik Jetstar ke Toulouse. Masa yang aku ada cuma 2 jam. Aku pulak silap, pergi naik bas. Apa lagi jam gilerlah jalan. Padan muka sendiri.

Husband aku keep sms aku tanye aku kat mana. Risau kalau aku terlepas flight ke Toulouse. Sebaik sampai di Orly, berlarian aku check in luggage. Nasib sempat. Dengan pemeriksaan di Orly lagi strict dari airport CDG, padahal domestic flight jer. Aku depart pukul 10.45 pagi. Tak sampai sejam aku dah sampai Toulouse. Aku yang tunggu husband aku kat arrival. Terkejut die sebab ingat die yang sampai dulu. Alhamdulillah semua on time and kami dapat ambil kereta sewa untuk ke hotel.

Tu antara secebis memori aku, MAS dan Amsterdam. Tahun ni dengan keadaan aku, aku tak pergi ke mana-mana. Tengok jer orang travel. Cuma bulan lepas aku teringin sangat nak ke Perth. Aku berani sebab cuma 5 jam flight. Tu pun 2 jam after depart turbulence agak teruk. Balik pulak 2 jam sebelum sampai kene turbulence jugak. Cuak giler aku..Dulu sorang, sekarang bawak isi dalam perut. Baby pulak sangat active masa kat atas sebab pressure kan.

Apa-apa pun aku doakan semoga semua jenazah rakyat Malaysia MH17 dapat disempurnakan dengan secepat mungkin. Kita sebagai umat Islam pun sedia maklum tentang ni. Dari kecik aku membesar dengan kapal Wau MAS tu hingga kini walaupun aku sekarang banyak terbang guna AA. Tapi kapal Wau MAS tetap di hati. Begitu jugak dengan husband aku. Dalam jiwa kami memang tak dapat dipisahkan dengan kapal terbang.

Kita teruskan berdoa untuk sahabat-sahabat Islam kita yang berperang di Gaza  dan penumpang MH17 yang telah kembali ke ke sisiNya. Semoga roh-roh mereka ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman.

Mungkin tahun ni tahun aku berehat dari travel, mungkin ada sedikit cuak dalam hati aku kalau nak naik flight..Tapi aku rasa semangat untuk travel masih menebal dalam jiwa aku.

Aku compress semua cerita dalam satu post. Dalam tahun ni jugak, beberapa kali aku dan husband join rumah lelong. Tapi acapkalinya kecewa. Biasalah, bukan senang nak dapat kan? Alhamdulillah, setelah percubaan yang hampir ke 10 kali tahun ni, akhirnya aku dan husband dapat grab 2 rumah lelong sekali gus. Setelah macam-macam dugaan dan halangan. Rumah kene last minute called off, bank draft salah tulis nama bank, kalah bidding tu memang perkara biasa. Aku dapat menang reserve price mase auction kat Pej Tanah baru-baru ni. Petang tu pulak husband aku menang auction kat Megan Avenue KL walaupun ade seorang pesaing. Sekarang baru pening nak setel semua.

Untuk sesiapa yang selalu tanyekan pasal Visa Australia kat komen, aku mintak maaf banyak-banyak sebab aku memang jarang bukak blog sekarang ni. Ikut mood mak buyung. Cik Intan masih lagi active buat Visa. Hari tu aku pergi Aussy pun buat visa dengan dia..Tapi harap korang bersabarlah tunggu respond Cik Intan. Jangan push orang sangat. 

Salam Lebaran dari Perantauan - Toulouse 2013

Friday, June 20, 2014

Chocolate Moist Cheese Leleh




Musim Cheese Kek Leleh masih hangat di pasaran...Tapi aku baru terhegeh-hegeh nak try buat...saje jer try..Alhamdulillah menjadi...

Tapi aku lagi prefer kalau kek yang aku buat ni di kukus, lagi moist rasanya...

Apa-apa pun jom try resepi mudah ni...

Terima kasih pada blog Zarena Heeney atas resepi Kek Coklat Cheese Leleh ni..


Choc Moist Cheese Cake Meleleh
-2 cwn tepung gandum
-1 cwn koko
-1 cwn milo
-1 cwn susu pekat
-1 cwn minyak masak/olive oil
-1 cwn air panas
-1 cwn gula
-4 bjk telor
-1/2 sudu kecil baking powder
-1/2 sudu kecil soda bikarbonat

Cara Membuat
masukkan semua adunan ke dalam bekas
mix kan semuanya sehingga sebati
bakar masak sehingga 30-45 minit..masak sehingga masak

Untuk Cream 
250g cream cheese
120g susu pekat manis
50ml Susu Cair/Susu Segar/UHT Whipping cream
**Aku tambah fresh yogurt nak gantikan Whipping Cream

Mix semua bahan dia atas hingga sebati,
adunan ini memang cair.
(bagi yg nak cair lg,tmbh lg sedikit Susu Cair/susu Segar/UHT Whipping Cream ye)

Untuk Hiasan 1 buku (250g) cheddar cheese,diparut

Cara penyediaan 
1)Kek yang masak tadi sejukkan dulu kemudian bahagi pada 2 keping,tuangkan cream cheese di atas kepingan pertama.
2)Lapiskan dengan kek,tuang semua baki cream cheese tadi.
3)Parutkan cheddar cheese di atas kek.Siap. 

Sebiji kek yang telah dibelah dua, lapisan pertama

Lapisan kedua

Krim cheese leleh - cheese+susu manis+whipping cream+fresh yogurt

Sapukan topping cream cheese di atas lapisan pertama.

Kemudian kite letak lagi blueberry filling atas lapisan cheese, nak bagi lagi terangkat..

Sekarang kita combine kedua-dua lapisan tadi..

Tutup dengan cream cheese leleh...

Parutkan cheddar cheese di separuh kek, kalau nak bubuh satu kek pun ok..

Separuh lagi aku letak coklat Hersheys dan coklat chips...

Ok, dah siap...

Lagi, nak bagi korang terliur...