Friday, March 3, 2017

KIA ORA NEW ZEALAND 2017


Assalammualaikum,

Tengok-tengok dah masuk tahun 2017. Konon nak update dari tahun lepas.

Tahun 2016 memang tahun agak busy untuk aku..Dengan kehadiran orang baru dan dalam masa yang sama struggle untuk bisnes. Aku rasa non-stop aku bekerja. Di tambah dengan zaman gawat sekarang.

Bak kata guru bisnes aku, tiga tahun pertama adalah saat paling getir untuk kita sacrifice dalam bisnes. Fasa start up, fasa ikat perut.. Masa ni tengok orang travel, pejam mata rapat-rapat sambil buat tak layan...

Eh, tahun 2017 tak busy ke? Busy jugak sebenarnya, tapi sebab dah ada partner, boleh la share busy tu sikit...cewahhhh...

Sebenarnya rindu nak update blog, tapi asyik tak menyempat...(alasan lagi)

Alhamdulillah, kedatangan tahun 2017 membawa semangat baru dalam diri aku.. Akhirnya dapat juga kami sekeluarga menjejak kaki ke NZ setelah bertahun-tahun merindui...

Ramai jugak blogger dah publish cerita tentang NZ. 

Plan asal aku nak ke Perth dulu sebenarnya..Ingat tahun-tahun depan baru nak ke NZ untuk trip. Tapi entah macam mana terjebak booking tiket ke NZ. Tapi kali ni aku cuma ke North sahaja.

Flight aku dari KLIA2 pukul 11.10 malam, 14 Feb 2017 yang lalu.. Naik Air Asia jer beb.
Berdebar rasa sebab dah lama tak travel jauh dan membawa si kecik berdua.. Takut anak tak boleh tidur dalam flight..Meraung ke dalam flight non stop. Tak ke haru tu...

Flight dari KUL ke Gold Coast ambil masa dalam 7 jam 45 min. Kami sampai di Gold Coast lebih kurang pukul 9.55 pagi (timing di Malaysia lebih kurang 7.55 pagi)

Cantiknya pantai di Gold Coast, terus datang rasa rindu nak marathon di sini macam dulu..

Aku ingat kami tak payah turun di Gold Coast kalau ke NZ, tapi salah...Kami kena transit di airport Gold Coast sebelum sambung flight ke Auckland.

Kena angkut budak-budak, lalu kastam untuk scan dan masuk semula dalam flight. Masa kami ada cuma sejam..Nak pergi toilet pun tak boleh tau. Masuk balik dalam flight terus pergi toilet.

Flight dari Gold Coast ke Auckland ambil masa cuma 2 jam 45 min. Cuaca agak gloomy semasa perjalanan ke Auckland. Kami touch down di Auckland lebih kurang pukul 4.25 petang, waktu New Zealand, beza 5 jam lebih awal dari Malaysia.

Pukul 6 lebih baru kami settle urusan dengan imigresen dan kastam. Kami naik shuttle service ke bandar. Kos naik shuttle, 17 NZD untuk seorang. Anak sulung dah lebih 2 tahun, maka kena full charge. Total kami bertiga 51NZD.

Kami menginap di Princeton Apartment di Auckland. Hujan renyai-renyai menyambut kedatangan kami. Lepas check in, kami solat jamak takhir lepas tu pengsan..Jetlag katanya. Lepas tu tengah malam bangun ikut timing Malaysia. Tengah malam tu lah kami makan meggi, biskut apa yang ada. Anak-anak pun bangun sekali.

Sebab aku pergi time summer, subuh masuk awal dalam pukul 5 lebih..Lepas Subuh aku sambung tidur sekejap kemudian bangun balik. Hujan tak berenti dari pagi... 

Kami siap-siap barang dan ready untuk check out. Kena pindah hotel lain pulak malam ni. Plan kami hari ni cuma berjalan-jalan di sekitar Auckland..Aktiviti bebas. Malas nak rushing dan paksa diri sebab kita bawa anak-anak kecil kan.

Kami tinggal barang di hotel dulu dan plan untuk ke Queen Street. Tak jauh dari Princeton Apartment. Kami singgah makan di Pita Pit, restaurant Halal di seberang jalan. Lepas tu baru ke Queen Street. Hujan renyai-renyai tapi memang boleh basah. Aku dukung baby dalm baby carrier dan husband aku bawak anak sulung dengan stroller. Memang mencabar la aku cakap, berjalan dalam hujan.

Kami bercadang nak naik bas HOP ON HOP OFF dari tak boleh ke mana-mana. Kami tunggu bas di CIVIC Theater, Queen Street.

 

Monday, March 7, 2016

Taip Blog from Mobile???

Mungkin orang lain dah lama tau kot..aku jer yang jakun baru tau nk tulis blog thru mobile apps..

Harap-harapnya lepas ni rajinlah nak update blog tahun 2016 ni...

Wednesday, January 13, 2016

Frozen HALAL Dim SUM

Sambil-sambil tengah mood rajin update blog ni...

Aku nak share 1 page di mana kalau korang berminat nak beli DIM SUM HALAL.

Tapi yang ni, frozen punya la...korang nak boleh kukus, goreng atau rebus sendiri...

Rasa, InshaALLAH setanding di Papparich...Kualiti Premium...

Ada pelbagai perasa, sama ada berminat nak single flavour atau mix flavour. Semua boleh ye...

Korang boleh LIKE page https://www.facebook.com/FrozenHALALDimsum/ atau hubungi no. 0176842906..

Dim Sum ni boleh dipos ke luar kawasan juga ye...

Haa..Terliur tak?



 
       

Welcome 2016, Welcome back NEW ZEALAND!!!!!


Dah masuk 13 January 2016 baru nak ucap Selamat Tahun Baru...

Belum terlambat lagi kot...Baru nak 2 minggu..Eh cewahhh...

Aku tau ramai orang tengah excited sebab route ke NZ telah dibuka semula...Betul tak?

Tak payah tengok orang kanan kiri, tengok depan cermin jer...Hihi...Aku lah tu...Jeng.Jeng..

Moh la kita ramai-ramai ke New Zealand lepas ni..Dulu terus direct terbang ke Christchurch..Sekarang terus pergi ke Auckland,transit di Gold Coast dulu...Aku tak kisah, janji dapat sampai New Zealand sudah...Walaupun dulu dah jejak kaki ke sana, New Zealand adalah negara yang sangat-sangat aku rindui...

Semalam kat group Backpackers Malaysia (BBM) ada yang share dia dapat return flight ticket dalam RM900++, almost 1k jugaklah..But still worth it kan?

Walaupun orang kata tahun ni adalah tahun yang amat genting dan mencabar disebabkan ekonomi kita yang tidak stabil, tapi kalau dah jiwa kental kaki travel mesti nak travel juga kan. Tak apa, teruskan menabung..InshaALLAH..Tak pun kenalah buat 2-3 kerja satu masa untuk tampung hobi kita ni..

Dah tak payah nak duduk lama-lama depan laptop ke, pc ke..Jom book cepat-cepat flight ke NZ sekarang...

Monday, December 7, 2015

Assalammualaikum DUNIA...

Assalammualaikum semua...

Almost a year I left my blog...Ada ke yang rindu? Perasannya...

Biasalah dah jadi mak-mak orang ni...Busy dengan anak, ececewahhhh..Alasan jer kan.. Namee Roslan tu relax jer boleh update blog, dah anak dua dah pun..hihi...

Actually tahun 2015 ni banyak mengubah hidup aku...Not easy for me to start all over again..

Nanti aku ada mood aku story lah yer..Sebenarnya lama tak update blog sebab laptop aku dah rosak..Netbook aku ada kat adik aku...Nak update thru handset macam tak best pulak...

Last sekali,aku decided beli laptop baru..Aku pilih ASUS...Tak payah la nak mahal sangat,janji mampu milik sudahhh...Yang penting aku boleh guna untuk bisnes aku yang baru nak bercambah ni...

Tahun ni aku tak travel ke mana-mana sebab aku nak mantapkan dulu bisnes aku untuk persediaan tahun 2016 yang semakin mencabar nanti. InshaALLAH tahun depan kita akan sambung travel balik...So marilah menabung untuk tahun depan...

By the way aku seronok tengok kawan-kawan yang masih tegar ber'travel'. Takpelah tu rezeki masing-masing. InshaALLAH ada rezeki kita tak kemana juga kan.





Saturday, December 13, 2014

The Day I Delivered my baby

Assalammualaikum..

Last post aku 1 Sep 2014..3 bulan lepas..

Rupa-rupanya, malam tu dah turun tanda..Pagi esoknya, aku dah selamat bersalin..

Aku ada type entry masa dalam pantang,sekali post tu hilang..terus rasa sendu..lepas tu terus tak jenguk blog dah..dalam hati ni rindu jugak nak berblog..

Tahun 2014 ni, hidup aku berubah 100%..Aku buat big decision dalam hidup aku, tapi kalau aku teruskan pun tiada guna sebab hati aku dah tawar kat situ..Semoga Allah buka jalan lebih mudah untuk aku lalui..

Aku harap tahun depan aku dapat kembali travel macam sebelum2 ni..Cuma lepas ni akan lebih mencabar dengan kehadiran si kecik..

Semoga Aisyah Zara Medina membesar menjadi anak yang solehah..

4.52 am, 2nd Sept 2014
Mommy love u a lot my dear Baby Z

Till we meet again..

Monday, September 1, 2014

Homemade Nasi Arab


Korang suka makan Nasi Arab tak? Aku memang hantu makan Nasi Arab…Kalau nasi tu jer dah sedap, lauk pun tak heran sangat..Yang penting kena ade sos Harrah, ala...Macam sos tomato tu ataupun lebih kurang macam air asam kita lah…

Aku paling suka Nasi Arab De Arab Café..Aku kalau ikut rasa nak jer buat sendiri nasi Arab ni.. Tapi bab-bab rempah nak masak ni yang payah sikit..Bukan senang…

Skali kawan ade promote guna Rempah Nasi Arab yang sedia ada…Aku pun apa lagi, semangat nak try. Sekali memang menjadi, Ya Allah sebijik macam kat kedai. Sejak tu aku rasa tak nak dah makan kat kedai. Lagi bagus masak sendiri…

Aku share gambar dengan korang yer…Nanti aku update resepi sekali…

Nasi Arab Mandy Kambing

Nasi Arab Kabsah Ayam


1 kotak Rempah Nasi Arab ni disertakan dengan Rempah Ratus dan Beras Nasi Arab sekali…Cuma kita kena tambah ayam/daging/kambing sebagai bahan mentah…

Tak pernah masak, rasa tak reti nak masak? Jangan risau…Resepi dan cara-cara memasak semua ada kat belakang kotak.

Bagi aku sangat-sangatlah berbaloi masak Nasi Arab sendiri di rumah..Sebab apa, lagi murah dan puas hati…Kalaulah ahli keluarga tu ramai, makan kat kedai sah-sah boleh cecah puluh-puluh ringgit tak pun ratus-ratus ringgit.  Kalau dah makan, mesti nak order air lagi..

Harga cuma RM15 sekotak.. Boleh makan untuk 4-5 orang satu hidangan…Masa aku masak hari tu, 6-7 orang jugaklah makan termasuk budak-budak..Alhamdulillah berbaloi sangat-sangat. Sekejap jer dah siap.

Sesiapa yang berminat nak cuba Nasi Arab Homemade ni boleh pm/sms/wassup di 013-2906246. FB, Dapur Cik CT.




Ada 4 jenis pilihan rempah Nasi Arab:

1) Nasi Arab Mandy Kambing
2) Nasi Arab Mandy Ayam
3) Nasi Arab Kabsah
4) Nasi Arab Maghluba