Friday, June 20, 2014

Chocolate Moist Cheese Leleh




Musim Cheese Kek Leleh masih hangat di pasaran...Tapi aku baru terhegeh-hegeh nak try buat...saje jer try..Alhamdulillah menjadi...

Tapi aku lagi prefer kalau kek yang aku buat ni di kukus, lagi moist rasanya...

Apa-apa pun jom try resepi mudah ni...

Terima kasih pada blog Zarena Heeney atas resepi Kek Coklat Cheese Leleh ni..


Choc Moist Cheese Cake Meleleh
-2 cwn tepung gandum
-1 cwn koko
-1 cwn milo
-1 cwn susu pekat
-1 cwn minyak masak/olive oil
-1 cwn air panas
-1 cwn gula
-4 bjk telor
-1/2 sudu kecil baking powder
-1/2 sudu kecil soda bikarbonat

Cara Membuat
masukkan semua adunan ke dalam bekas
mix kan semuanya sehingga sebati
bakar masak sehingga 30-45 minit..masak sehingga masak

Untuk Cream 
250g cream cheese
120g susu pekat manis
50ml Susu Cair/Susu Segar/UHT Whipping cream
**Aku tambah fresh yogurt nak gantikan Whipping Cream

Mix semua bahan dia atas hingga sebati,
adunan ini memang cair.
(bagi yg nak cair lg,tmbh lg sedikit Susu Cair/susu Segar/UHT Whipping Cream ye)

Untuk Hiasan 1 buku (250g) cheddar cheese,diparut

Cara penyediaan 
1)Kek yang masak tadi sejukkan dulu kemudian bahagi pada 2 keping,tuangkan cream cheese di atas kepingan pertama.
2)Lapiskan dengan kek,tuang semua baki cream cheese tadi.
3)Parutkan cheddar cheese di atas kek.Siap. 

Sebiji kek yang telah dibelah dua, lapisan pertama

Lapisan kedua

Krim cheese leleh - cheese+susu manis+whipping cream+fresh yogurt

Sapukan topping cream cheese di atas lapisan pertama.

Kemudian kite letak lagi blueberry filling atas lapisan cheese, nak bagi lagi terangkat..

Sekarang kita combine kedua-dua lapisan tadi..

Tutup dengan cream cheese leleh...

Parutkan cheddar cheese di separuh kek, kalau nak bubuh satu kek pun ok..

Separuh lagi aku letak coklat Hersheys dan coklat chips...

Ok, dah siap...

Lagi, nak bagi korang terliur...



Monday, June 9, 2014

After 4 months



Assalammualaikum semua...

Dah lama aku biarkan blog ni kene peram...sampai dah jadi pekasam...
Konon cuti 2 bulan nak update blog...Sekali non hado...

Nak buat macam mana, aku pening-pening lalat tahap dewa. Tak boleh nak online. Semua asyik nak muntah, pengsan, pitam semua ada...

Lepas habis cuti, masuk keje dengan keadaan yang masih 50-50. Lepas dah berusaha melawan semuanya, busy pulak dengan kerja.

Tapi esok aku gigih jugak nak pergi berjalan after almost 7 bulan aku tak ke mana-mana. Dengan perut yang hampir 7 bulan ni, aku still gigih nak travel. Mr husband layankan aje..

Tahun ni aku perasan ramai yang travel ke Europe. Tengok kawan-kawan blogger terbang sana sini, hati aku ni rasa meronta-ronta jugak nak travel. Tapi memikirkan keadaan aku yang kurang kudrat ni, terpaksalah bersabar dulu...

Kalau ade kesempatan, aku update ke mana destinasi aku nanti...Semalam aku dapat advance present dari Mr Husband even birthday aku 3 minggu lagi. Mr Husband hadiahkan DSLR yang jadi idaman hati aku...Terima kasih banyak-banyak..

Lepas ni travel kene angkut baby dah..kene belajar banyak dengan Chawanna and Biqque la lepas ni...



Thursday, January 30, 2014

Syukur Alhamdulillah.


Semalam aku tak pasti lagi permohonan unpaid leave aku  berjaya or tak. Sekali petang semalam, boss aku email kata HR dah luluskan. Syukur alhamdulillah…Hati rasa berbunga riang. So minggu depan, aku tak payah lagi pergi kerja..Boleh tengok cinta jangan pergi lagi….hehehe…

Tapi, boleh pulak company aku buat condition that I must be contactable and can assist from home if anything related to my job. Rasa grrrrrrrrr jugak… Unpaid ok. Asal kene buat keje. Tapi fikir-fikir balik, biarlah dari tak diluluskan dan aku kene mengadap ofis untuk 2 bulan tuh..

Layanz jerlah…Biar company terhutang dengan aku dari aku terhutang dengan dorang. Banyak cantik muka2 junior sebab aku as senior kene assist dorang kalau ade ape-ape. Aku pun ada belang aku, jangan ingat semudah itu aku nak bagi. Learn from scratch ok. Dulu aku survive takde senior pun, semua buat sendiri. Sorry kadang aku label budak-budak u zaman sekarang, pointer memang tinggi. Tapi no creativity and energetic to learn something new. Semua kene suap-suap sampai kenyang.  Lepas tu boleh pulak jawab tak tau atau lupa. Jawapan kalau macam tu memang tak layak nak jadi engineer sebenarnya.

Sorry aku terbebel pagi-pagi ni. Ni semua luahan perasaan aku. Sebab kes-kes dorang ni, aku jadi super duper busy 3-4 bulan ni.  Sampai aku naik stress yang amat. So dalam 2 bulan ni aku harap aku dapat baca dan tulis blog aku macam biasa balik. Rindu sangat-sangat.

Tambah pulak pagi-pagi ni aku terbaca blog Fatt, Backpackers Busuk after her long hiatus. Macam-macam tanggapan orang kata, kengkonon dia dah kawen, lepas tu busy dengan family. Aku yang baca terus sentap tetiba. Macam kene mengena dengan aku jer. Sapa makan cili terasalah pedasnya. Hiks. Ya aku tau aku pun buat blog ni sunyi sepi.

Yup dua bulan tu memang busy dengan preparation nak kawen, lepas tu majlis, lepas tu honeymoon. Lepas tu kerja aku terus bertimbun-timbun, ikut husband pulak dan aku kurang sihat. Semua tu buat mood aku ke laut dan tambah makin stress bila fikir pasal kerja yang terlalu banyak.

After 5 years 6 month since aku grade, nilah aku bercuti panjang. Aku tak merasa cuti lama dulu sebab aku betul-betul struggle cari kerja untuk support family aku. Aku tak boleh too choosy memilih kerja. Mungkin lepas ni aku boleh buat decision untuk bukak bisnes or work from home. Tak mustahil kan?

Anyway, untuk new follower yang sudi follow blog aku, aku ucapkan berbanyak-banyak terima kasih. Tuan rumah betul-betul busy 3/4 bulan lepas. Janganlah segan-segan nak komen yer. Saya tak makan orang. Selamat berkenalan semua.

Wednesday, January 29, 2014

Pray for the best..


Aku tengah menghitung hari menunggu sama ada unpaid leave aku diluluskan atau tidak. Kalau ya, bermakna minggu depan aku tak payah pergi ofis lagi.

Aku rasa buat masa sekarang memang aku dah tak betah nak ke ofis. Dari plan A berubah ke plan B dan C. Aku hanya manusia yang hanya dapat merancang, selebihnya ALLAH yang tentukan. Aku nak mulakan sesuatu yang baru untuk tahun 2014 ni, tapi rezeki masih belum berpihak pada ku. Aku memang betul-betul down pada mulanya, tapi akhirnya aku terpaksa redha. Mungkin jalan masih belum terbuka untukku.

“Untuk mendapat apa yang dicintai, hendaklah bersabar dengan apa yang dibenci…”

Walaupun kadangkala air mata bergenang, tapi aku terpaksa teruskan juga. The best untuk aku sekarang, biarlah aku berehat seketika. Mungkin kepala aku pun tak dapat nak buat keputusan yang betul sekarang. Tapi aku fikir, biarlah kita buat sesuatu yang dapat menggembirakan kita dari terus menerus melukakan hati kita..

Tuesday, December 31, 2013

Sebelum 2013 berakhir



Mungkin sebelum-sebelum ni aku jugak lalai tunai kewajipan, tapi aku harap permulaan tahun baru nanti ianya akan sentiasa menjadi amalan.

Tahun 2014 yang bakal menjelang, akan lebih penuh dengan cabaran. Mungkin dengan berzakat, kita rasa hidup kita akan lebih berkat walaupun barang-barang semakin mahal serba serbi.

Kehadiran 2014 ni pasti mengajar kita supaya lebih berjimat cermat, almaklumlah nak jadi traveller tegar. Aktiviti yang satu tu memang susah nak dilupakan. Yang lain-lain tu aku rasa boleh lagi kot. Tengok movie, window shopping, makan luar, beli barang-barang tak perlu.

Amacam ayat-ayat awal aku tadi, mesti macam serius kan? Ada gaya ayat-ayat nasihat ustazah tak? Sempat lagi kalau sesiapa rasa nak tunaikan zakat untuk tahun ni sebelum 2013 berakhir, sebab pejabat zakat dibuka sampai pukul 8 malam.

Nanti kalau dapat claim tax korang jugak yang untung. Dari pi bayar tax, baiklah cover kat zakat..Barulah tak rasa nak mengungkit kan..

“Sesungguhnya zakat itu dapat memelihara keselamatan harta benda kita selain menyucikan hati”.

***Lepas ni marilah kita rajin amalkan solat sunat Dhuha dan Surah Al-Waqiah (dalam 10 minit dah boleh habis). Semoga dengan kedatangan dugaan ekonomi dalam tahun 2014 dapat kita hadapi dengan hati terbuka dan kita dapat teruskan aktiviti travel kita.