Wednesday, January 23, 2013

Visa ke Australia

Ada sesiapa nak pergi tengok Kanggaroo? Nak pergi tengok koala? Ada sesiapa nak pergi Ostolia? Baru orang faham kot.. Lai!!!Lai!!! Owh takde orang pedulik...Takpelah...Nak tepek jugaklah even tough aku tau bende ni simple jek untuk orang lain..Saje nak tulun orang yang tak tau.
Nak masuk Ozy kene pakai visa yer, tapi tak payah la nak apply susah-susah macam nak pergi tempat lain tu..Visa ke Ozy ni lebih kepada Arrival Visa atau nama lainnya Electronic Travel Authority(ETA) yang tempoh sahnya setahun.
Ada 2 option nak apply visa ni:
1. Thru online – buat sendiri = AUD20
2. Suruh travel agent buat, selalu dah masuk dalam pakej = tak tau, pernah tanya RM50 rasanya.
Kalau thru online mahal la jugak sebab dalam Ozy Dollar. Aku selalu suruh Cik Intan, yang tolong buatkan ETA Ozy ni, cuma RM20 jer. Info ni aku dapat dari forum cari. Rasa-rasa kaki travel semua dah tau kot pasal ni. So far semuanya ok. Ramai jugak aku dah promote menggunakan perkhidmatan dari cik intan ni. Setakat ni semua berpuas hati. Lepas tu servis cepat pulak. Kejap jer dah dapat reply.
Cara untuk apply visa melalui Cik Intan Azlynna:
1. Scan / copy passport anda dan email pada Cik Intan.
2. Dah setel, dia akan forward ETA anda dalam email.
3. Sila transfer duit ke akaun beliau yer. Jangan tak bayar pulak.
4. Print ETA ni untuk dibawa bersama ke Ostolia. Kang sangkut pulak kat imigresen.

p/s : Ada tambahan info dari Cik Intan, sila update kepada beliau -  embassy perlukan address, mobile number, alamat email

                                                Contoh Visa Ostolia
                                       
Contact Cik Intan :
So, lu fikirlah sendiri. nak bayar AUD20 or RM20 jer? Banyak beza tu..Aku bukan dibayar untuk publish entry ni, tapi terpanggil untuk share. I know bende ni simple jek untuk setengah orang. Sharing is caring. :)
p/s : Atas permintaan Cik Intan, aku terpaksa remove no phone dia dari sini. Harap maklum. Kalau nak berurusan tu aku harap korang bersabar la sikit. Jangan la asyik mendesak orang sampai orang pun rasa menyampah.

72 comments:

  1. eh,,yeke buat kat cik intan ni rm20 je?? *_* boleh dipercayai eh...awk mmg buat dgn dia??

    ReplyDelete
  2. hi penunggang kuda putih..

    sy mmg dh byk kali buat dgn die..klu awk join forum cari bhgn travel, mmg ramai yg bt ETA dgn die..servis die bagus n boelh dipercayai...die bt dulu ETA awk n baru awk bayar kat die..yang penting dokumen kene lengkaplah yer.Make sure passport masih belum tamat tempoh..klu ade lagi 5 bulan sebelum tamat, baik awak renew dulu sebelum submit yer..harap info ni boleh membantu awak..

    ReplyDelete
  3. Terima kasih for the info. Kalau dpt murah camtu sgt berbaloi. Cuma rasa pelik la sikit harganya beza. But i will try to contact cik intan ni. Tq again

    ReplyDelete
    Replies
    1. khalifahallah,

      actually kalau tak silap saya, travel agent slalunya ade special rate utk apply visa ni..klu yg mahal tu, sy rasa dorang markup harga lebih...

      inshaAllah, jangan risau yer...sy dh byk kali berurusan dgn cik intan...so far takde masalah..harap info ni dapat membantu awak..

      Delete
  4. I realy like this entry. This year mmg nk ostolia tu, leh apply visa ngan cik intan ni :-) terima kasih kerana kongsi info ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM,

      thanks very much. first of all, i thought people dont care about this entry coz most of the travellers already knew about this.exactly, it was wrong.

      cepat2 apply dgn cik intan yer..sharing is caring:)

      Delete
  5. so far... cik intan punye servis mmg besttttttt... cepat, pantas... dan baik....

    ReplyDelete
    Replies
    1. dear chenta,

      thanks for your review..sy sgt setuju! cik intan punye servis visa mmg cepat dan pantas..

      so all readers, dont worry ok..you can trust cik intan to do your visa.

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  6. this info sgt berguna.

    however, just nak tanya...Cik Intan masih deal with ETA application ke?? Cik Intan based area maner...Shah Alam? PJ? KL?

    sebab, saya sms to hp number Cik Intan....tapi tak dpt reply aper2 pun :(

    saya sgt sedih2....(terus unpack bag...x dpt pegi Ostolia)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berita Terkin:
      Cik Intan dah reply! Yeay! She's very helpful and informative.

      Delete
    2. Hi RR,

      kalau cik intan lmbt reply tu, mksdnya dia bz la tu..servis visa cik intan ni mmg tiptop..slalunya customer akan repeat la dgn die..

      xkan xdpt visa nk trs unpack?

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
    4. kawan2,

      cik intan kita telah tinggalkan jejak..

      Delete
  7. Cik intan (green canary chocolate & bakery),

    thanks sudi bagi info lagi untuk memudahkan traveller berurusan dengan cik intan..

    ReplyDelete
  8. Saya msg cik intan dari smlm xde reply pn :-(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik neem,

      Da try call die? email? wassup? kalau ade wassup mungkin cepat skit die reply..

      Delete
    2. Dah email n wassap.x reply pn.

      Delete
    3. cik neem,

      sorry lmbt reply..mungkin cik intan busy atau out station. hrp cik neem dpt setel urusan visa secepat mungkin.

      Delete
  9. Saya baru buat dengan cik intan visa sebab saya nak ke ays bulan may nie..servis bagus dan cepat...tq cik intan

    ReplyDelete
  10. Mcmana nk hubungi k.intan? Saya nk apply visa ke aussie..

    ReplyDelete
  11. Hi Andre,

    Sorry lmbt reply...awk boleh email kak intan ikut email address kt atas yer...

    Email: eta.australia@yahoo.com

    sy quote lagi sekali

    ReplyDelete
  12. thanks God i found u..hahaha actually i pening kepala cari info pasal visa australia ni..first time nak travel n holiday sana..bukak website imigresen aussie pun lagi buat sy pening.hahahaha cik intan tu masuk boleh di contact ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi cik yunie,

      awk email cik intan utk apply visa...attach skali scan copy passport awk...rm20 jer..

      Delete
  13. salam..satu lagi nak tanya..haha kalau pegi australia sama mcm pegi japan ke nak kena submit statement bank?

    ReplyDelete
  14. Wsalam..

    Pg ozy xpyh submit bank statement..sng jer..bg copy passport n pay rm20..

    ReplyDelete
  15. Replies
    1. en hassan adli,

      cik intan suruh orang email die jer kalau nak bt ETA. sy mintak maaf yer.

      ni email cik intan. hrp boleh email sini
      eta.australia@yahoo.com

      Delete
  16. saya pun nak buat cam ner nak contact cik intan untuk buat visa nie.....saya cadang nak pi bulan 11/2013 nie....

    ReplyDelete
  17. oh lupa boleh email saya di rainzac@ymail.com @ msg hubby saya 0196000417..please....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam puan zai,

      sy boleh bagi email cik intan jer.

      eta.australia@yahoo.com. hrp puan dpt email cik intan kat sini..

      Delete
  18. thanks bagi info yang sangat berguna..can't wait!

    ReplyDelete
  19. lau nk g jepun intan tuh leh watkn gak ke..? nk g jepun nih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi pal0ma,

      sorry dear...xperasan komen awk ni...dh berbulan br sedar...sorry yer..

      g jepun xpyh visa dh skrg..

      Delete
  20. salam. thanks for the info. will liase directly to cik intan asap. thanks again. salam. :)

    ReplyDelete
  21. nak tanya sikit, selalu nya buat travel visa ni berapa lama?

    ReplyDelete
    Replies
    1. RW,

      slalu klu xde ape2 sehari pun boleh siap..make sure u bagi semua lengkaplah..

      Delete
  22. pg tadi submit copy passport kat cik intan..kul7.30 ptg nie dh siap..ok to board..tq cik intan..servis bagus..cepat n cekap..mmg rekemen la cik intan nie..

    ReplyDelete
  23. salam,saya pon baru buat dgn cik intan..servis cepat & pantas..sbb raya kurban lmbt skit..tp die info dl..die tgh bercuti..ari kamis baru setel..tgk tghr dah siap visa kami..
    sgt direkemen..hehe

    ReplyDelete
  24. Salam..nk tnya..selain email mcm mana nak contact cik intan yer..sbb sy ada mslh berkaitan dgn detail dlm visa tu..pagi tadi baru perasan dalam banyak2 tu ada satu eta tersalah tarikh lahir..dah email cik intan tapi belum reply mgkin blum cek email.. ade cara lain untuk contact dia tak? kalau ada nak mtk tlg email kan pada sy.. azida_rusli@yahoo.com

    ReplyDelete
  25. Salam, macam mana kita nak check validity visa tersebut ya bila dah dapat dari Cik Intan?

    ReplyDelete
  26. Salam semua.
    Sapa yg nak aply visa ETA Australia boleh melalui saya. Travel Agent berdaftar. Emailkan passport copy ke wiyatravel@gmail.com (passtikan jelas).
    Detail lain yg diperlukan:-
    1. No Tel
    2. alamat lengkap
    3. Email

    Caj RM20 per passport.
    Paling lambat 24 jam. (subject to approval) 1st time pergi cepat je approve.

    Kongsi-kongsi la ye.

    Thanks,
    Akmal
    012-5846242

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam..just nk share..baru je mlm td saya send semua scan passport n details yg diperlukan kepada en akmal...dan pagi ni xsampai 24jam visa eta saya dh approved...alhamdulillah mmg service sangat pantas dan sangat cepat...terima kasih en. Akmal...by the way xyah scan passport pun xpe...wassap je en akmal ni than snap photo passport melalui wassap...say guna cara ni...hehehe...and again terima kasih en akmal...jadi mmg dua2 travel agen ni i mean cik intan n en akmal dua2 kita boleh gunakan...

      Delete
  27. Tqvm tuan tanah....hehehe..dah excited nak gi ostolia. Rancang nak gi bln mac 2014. Akhir tahun ni nak ukur tanah dan ketinggian salji kat busan hehe..

    ReplyDelete
  28. Salam,sy ad emel cik intan kelmarin, tp xde balasan..cik intan masih buat lagi servis visa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah my visa is done.thnks lot sbb share psl ni. :)

      Delete
  29. Salam.nak share pengalaman ke perth.saya br pulang 3 hari lepas.dan merupakan kali ke 4 saya dan keluarga ke sana.ia adalah kerana kami sgt suka dgn perth dan tmpt kami menginap. Kami menginap di mahira holiday homes yg merupakan seorg malaysian muslim owner.beliau mempunyai 4 holiday bungalow dan alhamdulilah kami sudah mencuba ke empat2 holiday tersebut.kami amat berpuas hati kerana tmptnya sgt dkt dgn perth city,bersih,fully furnishhed dan amat berpatutan.owner Tn Hj Shariff.anak owner tu ada dimsia.boleh contact cik siti 0123360098 . Fully equipped with kitchen n cooking facilities dan juga washer machine n dryer. Mereka juga ada kereta sewa utk in house guest.bonusnya mereka pick n drop off airport for free
    dalam youtube pun org bagi good review and remarks. cuba type mahira holiday homes.
    owner dia pulak very friendly and humble.down to earth. memang superb lah service diaorg. rumah rumah mereka pun memang sgt dkt dgn kemudahan. memang berbaloi

    ReplyDelete
  30. Thanks a lot for sharing contact kak Intan, saya baru email dia. Saya pun not in rush, passport pun baru nak renew esok hehe.

    Thanks again :)

    ReplyDelete
  31. Terima kasih pada admi pasal page ni la saya senang nak cari sesiapa yg leh tawarkan perkhidmatan buat visa eta ni...makacih admin

    ReplyDelete
  32. Tumpang tanya... periuk nasi boleh bawak masu x dr mlysia ke perth?

    ReplyDelete
  33. post ni really help! tenkiu tuan tanah ye hehehehehe,
    cik intan,, yuhuuu, will contact u soon, hehehe

    ReplyDelete
  34. Glad I found u!! Smua org doakn awk...smoga trus my3barkn ilmu..good job!!!!

    ReplyDelete
  35. Dah 2x kirim email and 4 hari tunggu jawapan dari cik intan, xda jawapan pun. Wonder dia masih atau tidak buat eta australia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, finally ada reply dari cik intan, basically sabar separuh drpd iman

      Delete
    2. Saudari nk pegi bila ye? Kalau sy nk pegi early May bila sesuai sy nk apply eta ni ye? Tq

      Delete
  36. Alhamdulillah ETA approved. Thanks cik tuan tanah n cik intan. Btw, ETA valid for 3mnths stay combine within 1yr. Cant wait to see kangaroo n koala =))

    ReplyDelete
  37. Ermm,dah email lama jgk dah ni Tp Xde reply jgk....hopefully c.intan cecepat reply emel sy ye...ramai yg nk memohon eta nih.
    .hehe

    ReplyDelete
  38. Assalam,

    Hi.
    I came across your blog masa search pasal visa australia ni.

    Saya sebenarnya dah buat visa dengan Cik Intan tu.
    And dah dapat pun copy visa yang dia emailkan.

    tapi nak tau, lepas tu nanti kita buat macam mana ye?
    just print and bawak p check in kat malaysia airport ke?

    sebab saya nk fly dengan 15 orang yang lain ke perth 25 Mei nanti.
    kat visa tu dah ada status 'ok to board'.
    for me, rasa dah ok tu, inshaallah lepas la kat imigresen AU nanti.

    tapi bila makcik yg akan ikut trip jugak tanya:
    'along, minta reference number' booking visa haritu, nak check kat website imigresen AU', saya tanya la Cik Intan tu -- minta reference number.

    tapi dia reply email saying that 'takda reference number' yang ada hanya reference number masa online application sahaja;. cukup memadai dgn check in status ok to board. system saya sama saja dengna immi officer punya sistem'

    so --- persoalannya kat sini , bila dah ada visa (saya receive dlm formats words), saya cuma perlu print document tu dan bwk utk check in nanti?

    takda masalah kata scam ke apa ye? visa takvalid ke...?

    harap sudi reply.
    kalau reply to murnishuhada.mas@gmail.com pun takpe.

    thanks. looking forward to your feedback !

    ReplyDelete
  39. Salam.. nak tanya sikit, cik Intan ada wat ETA australia lagi x... saya nak p dalam bulan november nie.. harap dapat balas..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..cik intan buat lg..saya bru apply n dh siap pun eta utk ke australia bln dis nie..dh 2nd time buat ngan cik intan nie..

      Delete
  40. Thank you so much tuan tanah! Info yg sgt berguna pada saya yg pening uruskan visa buat pertama kali ni . Cik intan reply email cepat betul . Tapi dia minta copy passport pulak.. kalau snap gambar aje agknya boleh ke ?

    ReplyDelete
  41. As salam...aply visa thru c. Intan still valid lg x??

    ReplyDelete
  42. Nak tanya betul ke ada visa melancong sambil bekerja ke Australia...

    ReplyDelete
  43. Jemput lah ke blog kita .adikchiek.blogspot

    ReplyDelete
  44. Cik intan..nk email..sy nk send copy of passport to apply visa

    ReplyDelete