Wednesday, February 6, 2013

A Step to Japan – Visa Application

こんばんわ
Konbanwa
Selamat petang @ malam

Seperti sedia maklum aku rasa ramai dah tau nak masuk ke Jepun ni kene pakai visa. Masuk Korea tak payah pakai visa yer. Sebab tu ramai yang lagi suka pergi Korea berbanding Jepun. Tulah halangan utamanya..

Kali ni aku nak share macam mana nak apply visa ke Jepun ni. Lame dok pikir macam mane nak tulis pasal visa application ni. Siyes tak reti la..Visa yang aku pilih ni, kategori Holiday & Transit


  1. Kene ada valid passport, maksudnya passport yang belum expired lagi la..Kalau ada lagi 6 bulan tempoh, baiklah renew siap-siap.
  2. Kena ada borang untuk visa application - boleh download sini
* Tak payah isi kat bahagian penjamin.

  1. 1 keping gambar berukuran 4.5cm x 4.5cm / 2 inci x 2 inci dengan background putih. Bagitau jer kedai nak gambar untuk visa Jepun. Selalunya dorang dah tau. Gambar tu kene latest at least 6 bulan dari visa application tu. Janganlah bagi gambar zaman 4-5 tahun lepas pulak. Sah-sah kene reject.
  2. Itinerary di Jepun nanti. Yang ni korang boleh jer google. Banyak dah orang post kat blog rasanya. Tips nak selamat kalau rasa kewangan cukup-cukup makan, letak jer satu tempat. Maksudnya, if korang nak ke Tokyo and ect,  tulis Tokyo sudah. Jangan p tulis satu Jepun pulak, susah la sikit nanti. Itinerary form boleh download sini
  3. Surat pengesahan dari company anda bekerja – kena ada position dalam company tu, department apa dan berapa lama dah berkhidmat. Jangan bagi surat confirmation pulak. Aku memula ingat surat confirmation or offer letter masa mula-mula tu. Korang gitau jer HR korang suruh buat surat ni. Kata nak buat surat untuk apply visa ke Jepun. Surat tu pulak kalau boleh guna company letterhead.
* Kalau bekerja sendiri/rakan kongsi/boss untuk 
   company sendiri, korang kene submit company
   registration.

 
     6.    Yang ni paling cuak sekali sebab kena submit
             personal savings,   Tabung Haji ke, ASB ke, Sijil
             Simpanan Premium BSN tu ke. Yang penting kene
             tunjuk yang akaun tu nama korang, nombor akaun
             dan  penyata terkini duit yang dalam akaun
             korang.  Ada kawan aku yang agak sengal siap
             suruh submit statement KWSP lagi.

                 * Kalau print statement thru online, bawak
                    statement tu pergi  bank untuk pengesahan 
                    original copy.
                 * Kalau rasa duit tak cukup, pinjamlah duit pada
                    orang-orang terdekat lepas tu bayarlah balik.
                   Jangan peram pulak.
                 * Kalau nak ASB statement, korang kene pergi 
                    ke pejabat PNB yang terdekat untuk dapatkan statement ASB. 
                    Selalunya dalam sehari kot baru dapat.

            Aku rasa takde jumlah fix berapa amaun minima
            yang  kena submit. Cuma ikut berapa lama korang
            stay kat sana la. Kalau  mengikut kawan aku, kena
            ada 10k dalam akaun. Macam nak pengsan aku
            dengar. Ada yang kata at  least 5k dalam
            akaun.  Ada yang kata 7k. Entah lah, aku pun tak
            tau nak cakap. Aku cuma submit 4+++ jer. Tu pun
            gigih cari bagi cukup.

   7. Kalau korang dah kawen, jangan lupa submit copy
       surat nikah skali dan surat beranak untuk sesiapa
       yang dah beranak pinak.
*** Paling penting kena susun semua ni ikut turutan dan photocopy semua dalam  size A4. Permohonan visa ni selalunya dalam masa 3 hari dah dapat kalau takde apa-apa masalah. Kalau apa-apa yang pihak embassy tak puas hati, selalunya dorang akan suruh korang bawak masa hari nak ambil visa tu nanti.

Mengikut kawan aku yang pernah apply visa di Penang (untuk orang Utara), embassy sana agak banyak songeh sikit. Dorang yang kata kena ada 10k minimum. Pejabat Embassy di  KL dan Kota Kinabalu ok pulak. Takdelah banyak songeh macam di Penang. Di Johor aku tak tau pulak macam mana. Mungkin ada sesiapa boleh share.

Da setel semua? Apa lagi, boleh la pergi sendiri ke Jalan Tun Razak, kat Persiaran Stonor. Ala tak jauh dari KLCC nun. Nak senang cari, Embassy Japan ni betul-betul depan Bombay Palace. Kalau nampak Bombay Palace dah betul la tu. Kot-kot kalau korang tak perasan mana la Japan Embassy ni.

OFFICE HOURS of Japan Embassy
MONDAY - FRIDAY
8.30 a.m. - 12.00 noon
2.00 p.m. – 4.00 p.m.
TEL: 603-2177 2600
FAX: 603-2143 1739
EMAIL: ryo@kl.mofa.go.jp

Alamat Japan Embassy

EMBASSY OF JAPAN
CONSULAR SECTION
11, PERSIARAN STONOR
OFF JALAN TUN RAZAK
50450 KUALA LUMPUR
http://www.my.emb-japan.go.jp/ <~ susah sangat klik sini jer.

* Yang penting Visa Jepun ni free, tak payah bayar. Cuma kena bayar duit minyak dan tol jer..Dengar kata nak apply Visa China pun dah makin susah sekarang. Kesat peluh jap.


14 comments:

  1. babe,
    nak tanya gak soklan ni.. walaupun soklan ni kategori sengal.. kekekke
    visa yg kita apply tu untuk single entry jer ker? ke visa tu boleh kita guna kuar masuk banyak2 kali?

    ReplyDelete
  2. hi syieda...


    lajunya org komen untuk entry ni..hehe..soklan tu bukan sengal...relevan..klu nak tau, jepun ni memang kijam skit..dorang bagi visa ni untuk single entry sahaja..tak boleh masuk 2-3 kali. siap tulis single entry. nanti sy post gambar visa yer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni memang kijam tahap membunuh....adoiii kiciwa betul...

      Delete
  3. mendokusei mitai na... taihenso (-_-)....

    ReplyDelete
    Replies
    1. plain83,

      arigato gozaimasu,

      hait!mendokusei...suterosu

      Delete
  4. Wah..god info ni..nanti kalau ada rezeki nak gi japang..leh refer entri ni..Kamsahamnida :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM,

      japang must visit ok!!!!!!!bllog JM pn best..byk info..i like...thanks jgk sudi follow blog sy yg xseberapa ni..

      Doishimaste:)

      Delete
  5. klau nk dok sana sebuln tpi kt itnry tulis 15 hri boleke

    ReplyDelete
  6. klau nk dok sana sebuln tpi kt itnry tulis 15 hri boleke

    ReplyDelete
  7. Hi zizi..

    Xblh bt mcm tu sbb kt plg maximum stay sane 15hari..lgpun dorg mntk tiket flt mase kt imigresen..hrp awk fhm..klu blh jgnlah bt psl sbb akn effect kt org lain yg nk pg jepun nnt..

    ReplyDelete
  8. so klau nk stay lbih 15 hri mcana..mknanya visa ni utk 15 hri je ye

    ReplyDelete
  9. Sy rase baik awk call embassy dulu tanye visa ape awk nk apply..tkt nnt dh submit salah plk..ade satu lg plhn yg awk blh bt..apply multiple visa utk 3 thn..n awk blh stay dlm 30 hr kot..yg tu awk try bc kt website embassy..requirement utk multiple visa ni pun mcm2 jgk..

    ReplyDelete
  10. hi!
    Suka baca blog awak yg natural dan informatif ni :)
    Kita nak tanya. Kalau sedang belajar di Malaysia, cane nak submit surat pengesaan majikan tu ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi pinkjambu,

      thanks ye sudi singgah sini. klu PJ masih belajar, kene mintak parents jadi gurantor (rasanya kene buat surat) yang mengesahkan PJ masih belajar dan di bawah tanggungan ibu bapa. sy kurang arif sikit pasal ni. utk lbh clear, bttr PJ call jer pihak embassy untuk tanye. sorry yer xdpt tlg byk..

      Delete