Tuesday, September 3, 2013

Merdeka Day 2013 @ PD

Selamat Hari Merdeka, belum terlambat kan untuk aku ucapkan kepada pembaca-pembaca blog semua ye.



Hampir sebulan kami plan short trip ke PD ni. Sebelum puasa lagi. Ni gara-gara lepas kawan aku hantar surat tender (resign) 2 bulan lepas. Kata nak pergi UK sambung study.


Dengan kuasa ALLAH, akhirnya kawan aku berjaya dapat unconditional offer dari pihak university di UK. Betul-betul nyawa ikan, hari last dia attend exam PTE buat kali terakhir dan sipi-sipi sebelum grant dari MARA ditutup pada 31 Ogos 2013. Alhamdulillah, syukur kerana Kau telah memperkenan hajat hambaMu Ya ALLAH.

Beria-ria kawan aku mesej aku hari Jumaat lepas sebab takut aku tak masuk ofis. Ade khabar gembira rupanya. Hari yang dinanti pun tiba. Hari tu jugak macam-macam cerita terkejut tergempar terjadi.


Apa-apa pun harap perubahan yang positif lepas ni ya. Sebenarnya tema BBQ hari ni adalah farewell untuk kawan-kawan yang akan meneruskan kehidupan masing-masing lepas ni. Tiada lagi istilah standby like hell lepas ni, dah lepas dari nightmare malam-malam. Takdelah dok dengar atau terima pantun (email-email perli dari boss).


Kengkonon nak gerak lepas Maghrib, alih-alih pukul 11 baru semua berkumpul dan start gerak. Kami lalu jalan lama ikut Enstek, sebab tak nak jam kalau lalu highway. Yang bestnya, takde road block masa tu. Kalau korang nak tau, dah 10 tahun aku tak jejakkan kaki ke PD. Padahal dekat jer kan? 10 tahun lepas, 2003 aku datang berpiknik kat sini dengan persatuan kat u dulu. Tup-tup tahun 2004, tsunami besar melanda Acheh. PD, Batu Feringgi, Pantai Merdeka dan Langkawi pun terkena tempias-tempiasnya. Sejak tu aku jadi fobia dengan pantai. Walaupun aku tau PD adalah pantai terdekat dengan aku, tapi aku tak rasa nak pergi pun. Lagi satu sebab orang terlalu ramai kat PD ni. Aku suka pantai yang cantik dan tenang, tak suka yang crowded.


Kami sampai di PD, almost pukul 12. Port kami adalah di Tanjung Tuan, tempat bot-bot nelayan. Kat sini memang terkenal dengan tempat camping dan environmentnya agak selamat sebab ramai orang.


 
Tanjung Tuan, Port Dickson 2013

Alhamdulillah ada lagi tempat kosong untuk kami. Kami pergi dengan 3 buah kereta, 8 orang semuanya. Sampai-sampai, terus hampar tikar, pacak khemah. Kemudian get ready BBQ. Nak tunggu arang tu yang lama sikit, perut masing-masing dah berbunyi. Nasib ada spaghetti carbonara dan kek coklat untuk buat lapik perut dulu. Sambil-sambil goreng fries. Gigih kawan aku bawak portable stove. Thanks Erra. (bukan nama sebenar...hahaha)


First round BBQ dah masak, kami semua pakat serbu. Makan dalam lampu samar-samar. Apa yang masuk dalam perut masa tu, kira halal jer lah ek...Pukul 2 lebih, mata dah start layu. Kemas-kemas barang-barang, kami yang pompuan masuk ke dalam khemah. Yang lelaki kami biarkan terkontang kanting atas tikar. Pandai-pandailah deme nak tidur. Kejam kan? Muaahhhahahha...Motip korang tertinggal khemah dalam kete sebelum datang sini weh?


Dah lama aku tak pergi bercamping, last zaman sekolah dulu. Kami sumbat khemah tu untuk 4 orang. Nasib muat. Mula-mula rasa panas sikit, lepas tu makin sejuk. Nasib tak hujan. Cuma yang paling tak tahan, malam Merdeka, mat-mat motor merempit tak ingat dunia. Serius sakit hati. Macam-macam kita orang kutuk masa tengah makan.  Last kawan aku kata, tabur je kacang hijau. Baru tertiarap atas jalan tu...Sedap sikit rasa. Memang menyampah la dengan geng-geng mat rempit ni. Dah la bising giler.Langsung tak pedulik orang nak tidur..Kalau ko mati pecah kepala pun ade aku kesah? Orang-orang macam ni tak payah lah kita nak kesian sebab dia sendiri pun tak sayang nyawa sendiri. 

Esok paginya, kami bangun awal sebab tak sabar nak main Banana Boat. Apa-apa pun semua pakat serbu toilet dulu tunaikan hajat. Ada disediakan toilet dan tempat mandi tak jauh dari tempat camping ni. Adalah dalam 100-200 meter jer. Sekali masuk toilet atau mandi kene bayar 50 sen. Nak sewa khemah pun ade jugak, tapi tak taulah berapa...

Big breakfast - Ayam Bakar, Sosej, Fries dan Black Coffee

Frying the fries.

Dah setel semua, breakfast dulu yer kawan-kawan. Panaskan ayam semalam, goreng fries, bakar sosej, masak kopi. Readyyyyyy!!!!!! Pagi-pagi aku dah nampak budak-budak mandi kat laut. Dah kenyang makan, kami naik 2 kereta ke Teluk Kemang. Nak main Banana Boat kat sini. Nak cari parking pun payah, semua dah full house. Last-last buat double line.

Kami dapat harga RM130 untuk 7 orang main Banana Boat, 2 kali jatuh. Sorang lagi kawan kami tak nak main, so dia akan ikut dengan boat dan tolong ambil gambar. Aku ni seumur hidup tak pernah main Banana Boat, so rasa excited la. Tapi memang best sangat. Nanti aku letak gambar masa kami tengah main Banana Boat.

Lepas habis main Banana Boat, kami bergerak semula ke Tanjung Tuan. Masa nak balik nilah masalah. Kereta-kereta kami kene block. Sakit hati giler, tapi nasiblah bawak Myvi so boleh la selit-selit. Dah nak terpulas habis tangan-tangan dok adjust stereng. No phone haram tak tinggal. Angkat break tangan pulak tu. Common la Malaysian, don't be so selfish la wei...Kalau kereta besar, aku rasa, memang tak boleh keluar dah kereta-kereta kami ni. Memang bengkek la rase.

Balik ke Tanjung Tuan, melantak lagi nak habiskan stok-stok makanan yang tinggal. Mandi manda dulu lepas tu kami bersiap-siap untuk balik. Ade open house la, ade wedding la nak kene attend. 

Last but not least, nak tepek jugak gambar wedding ofismate yang kitaorang attend semalam di Bangi pada 2 Sept 2013. Memang happening gila kenduri ni. Malam ni punya kenduri memang special untuk kawan-kawan Melayu. Macam jemput open house kekdahnya. Makanan Alhamdulillah super duper sedap. Banyak pulak tu, yang paling best ambil sendiri ok. Takde orang nak tolong bubuh pun. Kawan aku si Uphallee (pengantin lelaki) yang ala-ala Hero Bollywood ni berkahwin dengan wifenya Dr Sharan (pengantin perempuan), seorang Chindian. Tapi muka aku tengok 100% macam Cina. Apa-apa pun, I wish both of you all the best till the end.

Lepas ni ramai dah yang takde, apa-apa pun aku doa semoag berjaya semuanya.

19 comments:

  1. masak tepi laut.. sonotnyaaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. zette,

      best...hehe..mcm main masak-masak pulak...

      Delete
  2. wahh...blog sudah terang!! hahaha..iols pon sama lamaaa gilerrrr x gi PD...sampai x igt tahun bile last pergi hehehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. HB,

      klu bujang-bujangan oklah pg PD ni..klu dh berfamily baiklah bwk tmpt yg agak sesuai utk mereka..nnt skt mata n skt pulak hati tgk environment yang tak berapa nak sesuai untuk budak2..

      malas nak gelap2 dh...nk terang2 pulak...ko bile nak bt blog? ktorg nak jgk lepak2 kt blog ko..

      Delete
  3. hai..salam perkenalan.. tima kasey sbb singgah kat blog zura.. zura dh follow ur blog...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Zura Lee,

      thanks sudi follow my blog...sy follow awk jugak...hehe

      Delete
  4. Blog memang dah terang tapi yang mana satu Don?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Sweetie,

      nak tau mane saya? akak boleh tgk entry travel or entry jepun...lepas tu akak cari yang mane satu sy...hehe

      Delete
    2. kak sweetie dh kenal sy yg mane satu lah yer..

      Delete
  5. Lama tak masuk sini..rupanya dah berwajah baru gitewww

    Sambil masak...pastu di sapa dgn angin laut..bestnya..penat mandi pastu mkn..nikmat betul

    JM tahu DATT yg mana satu heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM,

      transformasi kekdahnya.

      mmg best sgt rasanya..tmbh2 dpt kumpul dgn kwn2..lps mandi tu mmg rase lapar giler...dh lame xpg mandi laut...so ktorg excited lebih...hehe

      thanks JM sbb kenal DATT yg mane..

      Delete
  6. Datt...
    akak dtg komen
    tapi masih berhibernasi nih

    *lupa nak komen apa*

    cis..

    (best pi berkhemah,kan?)
    kompom lawa anak pasangan perantin tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak anash,

      thanks sudi singgah..rindu dgn celoteh2 kak anash..

      hahahha...boleh pulak lupa apa nak komen ek..

      dh lama main khemah2 ni..mmg best la..

      inshaALLAH lawa kot ank deme tu nnt...tp my fren ni mmg taste die ala2 melayu sikit..sbb tu cari yg lebih kurang jer...hahahha

      Delete
  7. Wahhh bestnya pi camping kami dear ...Akak ni sejak kahwin, ada sekali jer bercamping kat taman negara kuala tahan, pastu dah tak buat lagi dah aktiviti ni..
    Seronokkan enjoy dgn kenkawan...nampak sedap pulak sosej tu. Memang masa camping semua nampak sedap...hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Ita,

      nanti CK dh besar sikit boleh la bawak pergi camping...syiok jugaklah sekali skala..ni kire farewell la..lps ni dh xde kot...msg2 dh pindah kt tmpt lain..

      klu lapar semua nmpk sedap..ktorg balun jer janji kenyang..hehe...cuma silap sbb xbwk maggi cup hr tu..klu x, lagi layan...

      Delete
  8. Sempat goreng fries?? Bestnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. syieda,

      thanks sudi singgah...hehehe...sempat jer goreng fries sbb lapar...

      Delete