Monday, August 13, 2012

Lasagna My Chef

Lasagna Beef Keema Masala MyChef - harap sesiapa yang singgah sudi like my entry ni kat fb
Lasagna Beef Keema Masala MyChef

Terima Kasih Chef Liza dan My Chef

Saya sebenarnya agak fail kalau masak lasagne ni sebenarnya. Rasa susah sangat nak menjadi. Sebab lasagna saya selalu mengeras. Lepas dah tau tips, saya rasa confident nak cuba. Sebelum ni rasa dah putus atas takut lasagna saya jadi keras lagi. Puncanya sebab saya letak keeping-keping lasagna yang keras tu terus dalam bekas pembakar. Lepas saya dah cuba rendam, nampak lembut jer kepingan tu. Senang nak susun.

Kuahnya pula mestilah saya gunakan dari produk MyChef. Memang sedap sangat Beef Keema Masala Chef Liza ni. Saya bagi 6 bintang pada Chef Liza. Memang menepati rasa dari India. Tak sabar nak rasa nasi beriani Chef Liza pulak. Mesti sedap gilos ni.

Kebetulan hari ni ada majlis berbuka bersama kawan-kawan di ofis, saya saja cuba masak lasagna ni. Dalam hati nervous takut tak jadi. Ternyata kuah Bolognese dari Beef Keema ni memang sedap sangat. Tak payah nak beli daging hancur atau tambah rempah bagai. Semua dah cukup rasa. Cuma saya tambah beberapa bahan lagi sebab nak banyakkan adunan, maklumlah nak makannya ramai.

Jom tengok resepi.

Bahan-bahan :

Untuk sos merah/bolognese –
1 kotak Beef Keema MyChef
2 ulas bawang putih – dipotong halus
1 biji bawang Holland – dipotong dadu
1 biji tomato – dipotong dadu
1 tin cendawan button
1 sudu besar sos tomato
¼ cawan sos cili
½ cawan susu
½ cawan air
Secubit garam


Antara bahan-bahan untuk menyediakan lasagna


Tak lupa juga bawang putih, bawang Holland dan tomato.


Sos yang menjadi pilihanku


 Jangan tinggal Beef Keema Masala ye - main ingredient ni..


Cara-caranya:
Masukkan 1 sudu besar minyak masak.
Tumis bawang putih dan bawang Holland sehingga layu
Masukkan tomato yang dipotong dadu, dikacau hingga sedikit layu.
Masukkan Beef Keema ke dalam kuali dan di kacau rata.
Masukkan sos tomato dan sos cili, kacau lagi.
Masukkan susu, air dan cendawan button ke dalam kuali. Kacau sehingga mendidih.
Rasakan dan masukkan secubit garam, tutup api.

Tumis bawang putih dan bawang Holland hingga layu.

Beef Keema Bolognese yang tengah mendidih atas dapur.


Bahan-bahan:

Sos putih –

2 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum
2 cawan susu fresh/full cream/low fat
1/2 cawan mozzarella/cheddar/parmesan cheese
1 sudu kecil lada hitam
½  sudu kecil lada putih
½ sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk oregano – optional

Cara-caranya:

Panaskan mentega di dalam periuk.
Masukkan tepung gandum dan dikacau rata
Masukkan susu, kacau lagi dan masukkan cheese. – kacau semuanya supaya sos tidak berketul
Tambah lada putih dan hitam ke dalam sos dan masukkan secubit garam.
Tutup api dengan segera bila sos mendidih.


Sos putih - yummih

***Rendam beberapa kepingan lasagna ke dalam air biasa selama 15 minit, untuk melembutkannya.

Sapu mentega/minyak ke dalam bekas pembakar.
Susun kepingan lasagna ke dalam bekas.
Tuangkan sos merah ke atas kepingan lasagne
Taburkan cheese ke atas sos merah – optional

Dah buat satu lapisan - sila tengok kepingan lasagna yang dah lembut tu.
Lapiskan pula dengan sos putih tadi.
Ulangi langkah di atas untuk lapisan seterusnya sehingga ke lapisan terakhir.
Taburkan mozzarella/cheedar cheese di atas lapisan sos putih.
Taburkan sedikit lada hitam dan serbuk oregano atas cheese - optional
Masukkan ke dalam oven dan bakar selama 30-40 minit dengan suhu 180 C.

Selepas dibakar

Captured dari dekat - jangan p jilat skrin pulak

Aku sempat menjamah lasagna ni masa sahur pagi tadi. Emmmmmmm....Sedapnya...Sebelum bagi orang makan, kita kenelah testing dulu. Alhamdulillah menjadik. Terima kasih Chef Liza and terima kasih myChef. Kerja memasak menjadi semakin mudah dengan produk myChef.






 

2 comments:

  1. emmmm sedap.... done follow you... follow me k

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi syirah_9820...

      terima kasih drop by here...nnt kt follow awk ye...

      Delete