Thursday, September 29, 2011

100 Sudah

100 sudah lepas aku letak page counter. Ade 6 followers...Harap-harap dapat bertambah lagi di masa depan.

Entry hari ni lebih kepada mood sedih. Sedih dengan keadaan sekeliling aku.

Rasa seolah-olah ditikam dari belakang oleh kawan sendiri. Semalam yang menyedihkan aku juga.

Mr LAE terkejut dengar pasal yuran kelas kek yang aku teringin nak ikut tu. Aku terus jadi sedih. Dia tak faham apa aku rasa. Bukannya mudah nak buat semua tu. Dia ingat senang nak belajar buat kek dengan cara try and error macam aku buat sekarang ni? Berapa banyak aku berhabis and bersedih and hasil-hasil tak jadi, dicampakkan dalam tong sampah. Kadang-kadang guy ni tak faham apa lady rasa.

Hari tu beria-ia suruh aku belajar and nak suruh aku buka bakery untuk masa depan. Aku memang minat memasak dari kecik ok...Since aku tau and tengok bila mak aku buat biskut. Akulah peneman setia mak aku dari umur aku 3,4 tahun. Sememangnya minat aku dari kecil tu bawak ke besar. Aku memang suka sangat perhatikan kerja-kerja yang mak aku buat.

Bila mak aku keluar aku agak jangka masa lama sikit, aku pun startlah buat projek menguli tepung. Sebab aku suka sangat. Dulu mak aku selalu marah aku sebab suka curi-curi main tepung dia. Dah besar-besar ni baru mak aku buka cerita, dia tau semua yang aku buat masa kecil-kecil dulu sebab kerja aku meninggalkan kesan. Tapi mak aku bangga sebab aku pandai berusaha sendiri untuk hidup. Aku tak harapkan mak aku kalau aku teringin nak makan sesuatu sebab sekarang aku duduk sendiri.

Masa sekolah dulu aku selalu dapat pizza free sebab ada pertandingan untuk sekolah-sekolah, kire English Competition la dalam paper Star. Masa tu dapatlah makan pizza. Kalau nak harap family aku, memang tak kanlah merasa. Lepas habis sekolah, aku tengok resepi pizza dalam Mingguan Wanita. Aku mintak duit dengan mak aku sikit nak beli barang. Tu pun aku risau sebab aku rasa apa yang aku mintak tu agak banyak la, dalm RM30-50 macam tulah.

Aku berusaha buat roti and pizza sendiri. Masa tu guna sos Prego lagi. Masa first pizza yang aku buat tu jadi, aku macam nak nangis sebab happy.. Aku makan puas-puas. Aku pernah makan pizza sampai sakit perut sebab makan banyak sangat. Nak buat macam mana, aku suka...Puas dapat makan pizza sendiri..Letak topping meriah gitu...

Lepas tu aku belajar buat pasta ikut resepi dalam buku, internet. Bila dah kerja, makin sakan aku buat macam-macam sebab aku dah ada duit sendiri. Puas kalau buat sendiri, dapat makan banyak-banyak sampai puas.

Cuma kek-kek mahal yang macam Secret Recipe tu aku memang kene ikut kelas yang berbayarlah. Ingat senang nak buat semua tu. Mau aku hempuk kek tu kat muka orang tu kalau tak jadi. Nak ke aku buat macam tu. Dah la beli barang-barang mahal, lepas tu tak jadi, ape perasaan ko? Ko tak buat, ko tak rase. Satu hari berlemoih dengan butter, tepung, telur, cream...Ingat senang ker. Die ingat senang kek yang lawo-lawo tu nak masuk mulut die.

Nak suruh aku bukak bakery, tapi bila dengar pasal modal yang nak dilaburkan terus sentap. Kalau senang, dah semua orang kot buat kek. Nasib aku tak jawab, senang ke jadi LAE? Kalau senang, dah berlambak kot orang jadi LAE. Aku buat ni pun untuk masa depan, bukan saja-saja. Esok-esok kalau dah kawen, laki nak makan itu ini, anak nak makan itu ini, semua supermak ni boleh buat nanti. Tak payah nak beli-beli. Mr LAE, tolonglah fikir sikit.

P/S: Sorry atas entry emo aku nih.

1 comment:

  1. sal,
    button follower buh atas. kdg2 org cari belah atas2 tp x jumpa. aku start blog aku bln 5 2010..masa tu follower aku dari blog lama pindah ke blog baru..tapi tak seramai skrg..sikit jgk. mostly kengkawan & org2 yg aku tak kenal. tahun ni bila aku siyes blogging barula follower ramai. sbnrnya aku takut klu blog rmai followers, sbb aku rasa tu adalah komitmen. tp apa bleh aku buat, wlpun aku tak publish blog aku punya link kat fb atau mana2 tmpt org still bleh jumpa, mostly yg cari aku tu bebudak forum board travel. dulu aku aktifla forum, share info psl travel tp pastu kwn aku ckp dr buh info ctu baik buat blog..memula aku malas last2 aku tpkir bagus jgk at least aku simpan journal aku. so the rest is history.

    ko jgnla putus asa ye, blogging ni kena rajin update. komitmen pun kena ada. kdg2 aku rasa letih jgk nk update selalu tp aku paksa gak..klu tak dpt 1hari=1entry aku buat 3hari=1entry..better than nothing

    ni aku nak tanya, brp mahal fee kelas tu? ada ribu riban ke? aku rasa klu niat ko camtu teruskan je..skrg mgkin dia bebel tp klu ko dah tau planning ko utk future pd aku tak jadi masalah. itu investment, dgn syarat ko jgn hangat2 tahi ayam le. klu ko usha deal2 mcm delmates, groupon pun skrg dorg ada jual kupon kelas2 buat pastry & kek. aritu aku tgk dia jual kupon kelas buat macaroon. aku rasa elok ko grab..wlpun macaroon agak renyah tp tryla...aku ada follow 1 blog ni nama "bisous a toi", mmg impress. bkn impress dgn bakat dia memasak je, tp aku impress dgn dia sbb ada family & husband yg penyayang. suka baca cerita psl dunia memasak & keluarga dia. ko pegila blog dia, amik inspirasi. ada 1 entry tu husband dia tulis psl dia...yg aku suka dia tak lokek ilmu..sume resepi dia share mmg takde sorok2. smpai ada sekali aku rasa terharu bila baca komen2 readers dia psl sikap dia yg suka tlg org dan tk kedekut ilmu. wlpun resepi dia org amik smpai buat bisnes tp dia tak marah. dia ckp biarla org tak kredit or thanks dia, asal dia dpt pahala sudah. utk aku jadi mcm dia aku rasa tak mampu tp dia mampu. aku kagum

    think back about the baking class. forget la license aircraft engineer ko tu punye bebel. it's ur interest, ur passion. live ur dreams, make it real...after all its ur life, not us :)

    ReplyDelete