Weekend hari tu aku busy sediakan tempahan Cheesecake and Chocolate Moist.
Memang tercabar iman aku memproses Cheesecake ni. Rasa nak menangis pun ada. Tapi aku tak nak give up. Aku akan try lagi sampai berjaya, InsyaALLAH.
Terima kasih pada Zai yang sudi menempah kek dari saya. Katanya anak saudaranya suka gile makan Chocolate Moist yang ditempah sebelum raya hari tu.
Ni untuk Mr LAE bawak balik pasir mas - experiment
Komen die: Kalau letak topping mesti lagi menarikkan? - Maksudnya kurnag manislah tu and kurang rasa cheese. Aku dah panik masa tu. Alamak macam mana tu?
Blueberry Cheesecake - RM30
1st attemp Zai punya Blueberry Cheesecake - senget benget skit sebab takde acuan Spring Form
2nd attemp Blueberry Cheesecake dari pandangan sisi
Chocolate Moist RM30 = 1.5kg
Moist Chocolate Cake yang dikukus dulu 50 minit dan dibakar dalam oven 20 minit.
Resepi Cheesecake aku ambil dari internet : Cotton Soft Japanese Cheesecake by ALMA
Resepi Cotton Soft Japanese Cheesecake: (Saya copy paste dari link atas yer)
Bahan-bahan ( 8-inci )
- Bahan A:
- 250g cream cheese
- 50g butter
- 100 ml susu segar (fresh milk)
- 6 biji kuning telur
- 1 sdb jus lemon
- 1/4 sdk garam
- 60g tepung kek / tepung superfine
- 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
- Bahan B:
- 140g gula (granulated sugar)
- 6 biji putih telur
- 3/4 sdk jus lemon
Cara-cara
- Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dengan teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu tadi. Kemudian, campurkan ke dalam adunan c/chs tadi dengsn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dalam adunan cream cheese & gaul hingga sebati (gaul guna senduk kayu saja).
- Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih-buih (foamy). Lepas tu, tambahkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
- Campurkan adunan Bahan A tadi ke dalam adunan Bahan B yang dah gebu tu & kacau sampai sebati. Sediakan
tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bawahnya & tepi tu salut dengan kertas baking. Tuang adunan kekdalam tin kek. - Bakar kek dalam kira-kira sejam dengan cara au bain-marie (waterbath) pada suhu 160 C. Boleh refer sini macam
mana waterbath tu : Waterbath technique . Kalau aku, aku bakar sejam untuk api atas bawah then biarkan 20 minituntuk api bawah sahaja, untuk pastikan semua bahagian kek tu betul-betul masak semuanya.
Selamat mencuba!!!
No comments:
Post a Comment