Sunday, May 12, 2013

Homemade Sardin Puff, Resepi Sihat.


Dah masuk 10 hari di bulan Mei, tapi takde posting apa-apa pun. Mintak maaf tuan tanah sangat busy. Dengan kurang sihat nya, lepas tu kene ulang alik training di KL. Tak sempat jenguk blog. Tapi sempat jugak buat sardine puff sebab teringin sangat nak makan. So enjoy the recipe.

 
Homemade Sardin Puff

Sedap makan panas-panas.


Close up


Jemput makan.

 
Resepi : Anggaran untuk 10-11 biji mini puff


Pastry@kulitnya:-
2 cawan tepung gandum
2 sudu mentega
1/2 cawan air sejuk dari peti ais

Cara-caranya:
1.Gaul tepung dan mentega hingga rata.
2.Masukkan air sikit demi sedikit dan uli adunan tadi hingga jadi doh.
3.Biarkan seketika -rehatkan doh

Untuk inti:

Sedikit minyak
1 biji bawang besar dipotong dadu
1 tin kecil sardin
2 ulas bawang putih dipotong halus untuk menumis
2 sudu besar sos cili
1 sudu kecil gula

Secubit garam
¼ cawan air.
1 biji kuning telur (untuk disapu pada atas puff)

Cara-caranya:
1.Tumis bawang putih sehingga kekuningan.
2.Masukkan sardin yang telah dilenyek.Gunakan kuah sardin untuk melembutkan ikan. Buang tulang sardin sebelum dilenyek.
3.Kacau sehingga naik minyak dan masukkan sos cili.
4.Kacau lagi dan masukkan gula dan garam sebagai perisa. Masukkan sedikit air supaya sardine tidak terlalu pekat.
5.Last sekali masukkan bawang besar. Kacau sehingga bawang layu dan tutup api. Sejukkan seketika.


 
Cara-cara membalut puff, bahagikan adunan doh kepada 10 @ 11 doh kecil.canai setiap doh dan lerakkan inti di bahagian tengahnya. Balut doh dan ditekan atas dan bawah dengan garfu. Sapu sedikit mentega di atas tray. Susun dalam tray, buat sehingga habis dan sapu telur kuning diatasnya. Bakar puff selama 20 minit dengan suhu 180.panaskan oven dulu ya sebelum bakar.

Selamat mencuba.

 

p/s : Puff yang saya buat ni memang kurang berminyak. Sesuai untuk sesiapa yang nak berdiet.

 

1 comment:

  1. Alahh klau mcm ni perlu beli oven dulu lah
    Nsmpak sedap dan soft je kt lidah aduh terliur lah pulak

    ReplyDelete