Monday, October 22, 2012

Cucur Nasi Berbawang

 
Cucur Nasi Berbawang

Bila perut lapar, otak mula ligat berfikir. Tambah-tambah cuaca semalam hujan sejuk-sejuk berangin tu. Kalau dapat makan cucur panas-panas kan best. Teringat ada nasi sejuk semalam yang tak habis, nak buat nasi goreng macam malas pulak. Last-last dapat idea, nak buat cucur nasi sebab pernah terbaca di blog Masam Manis. Tapi sebab malas nak tengok resepi taram sendiri jer. Nanti sempat aku link kan resepinya. Sorry resepi ni takde isi udang ke, ikan bilis ke. Ni very simple punye.
Bahan-bahan :
1/2 cawan nasi sejuk
1//2 cawan tepung gandum
3/4 cawan air - agak-agak jer
1 biji telur ayam
1/2 biji bawang besar - dihiris nipis
3-4 butir cili halus @ 1 batang cili besar
2-3 batang daun bawang - dipotong 1 inci
secubit garam

Cara-caranya:
1. Masukkan nasi sejuk, tepung gandum, garam, air dan telur ke dalam bekas blender. Blender sehingga semuanya hancur.
2. Tuang bahan yang diblender tadi ke dalam mangkuk. Masukkan bawang besar dan daun bawang. Gaul rata dan sedia kan minyak di dalam kuali.
3. Tunggu sehingga minyak panas, senduk adunan tadi dengan sudu dan masukkan ke dalam kuali. Alih-alihkan cucur dan angkat bila nampak warnanya keperangan. Lapik dengan tisu untuk menyerap minyak.
4. Sediakan sos dan siap untuk dihidangkan.




No comments:

Post a Comment