Masuk hari ni, inshaALLAH
hari ke 7 kita berpuasa. Seminggu dah yeahhhhh...Hari ni sempat menyediakan
Puding Jagung, kalau orang kampung cakap kuih jagung jer...Gigih or gagah buat
lepas sahur pagi tadi. Nanti boleh la makan time berbuka...Tak la kalut malut
sangat nanti. Oleh sebab Supermeng Malaya pun asyik import retis jer jadik
tukang masak kat rumah dia, so DATT pun tak nak kuranglah menunjukkan skill
sebagai orang Malaysia ni dalam bidang masakan.
Jemput tengok dulu..Jamah belum boleh lagi.. |
Senang jer buat puding ni.
Tak payah nak beli-beli kat PARAM, Do it Yourself boleh makan ramai-ramai.
Jangan tergoda yer. Puding ni dah selamat dalam peti ais kat rumah. Nanti
sebelum berbuka, potong dan boleh makan.
PUDING JAGUNG LEMAK BERKRIM
Resepi : Ana Elianas
Sumber
MaDiHaA aka Ratna
Tukang masak today : DATT
Bahan-bahannya:-
1 tin
jagung jenis creamy – I guna 1 ½ biji jagung biasa yang direbus sekejap
1 tin susu cair - prefer susu IDEAL (nak wat susu lain pun boleh...tapi jenama ni cam wangi jer puding tu) – setujuk!!!!
3 cawan air
1 1/2 cawan gula pasir
1 1/2 cawan tepung kastad
Cara :-
1. Bancuh tepung kastard dengan air hingga sebati kemudian masukkan semua bahan-bahan lain dan bancuh rata.
2. Masak puding dengan menggunakan api yang kecil...hinggalah masak (kental & berkilat).
3. Masukkan ke dalam loyang atau talam. (I masuk dalam tupperwear jer)
4. Bila sejuk masukkan dalam peti sejuk sebelum dipotong.
1 tin susu cair - prefer susu IDEAL (nak wat susu lain pun boleh...tapi jenama ni cam wangi jer puding tu) – setujuk!!!!
3 cawan air
1 1/2 cawan gula pasir
1 1/2 cawan tepung kastad
Cara :-
1. Bancuh tepung kastard dengan air hingga sebati kemudian masukkan semua bahan-bahan lain dan bancuh rata.
2. Masak puding dengan menggunakan api yang kecil...hinggalah masak (kental & berkilat).
3. Masukkan ke dalam loyang atau talam. (I masuk dalam tupperwear jer)
4. Bila sejuk masukkan dalam peti sejuk sebelum dipotong.
Selamat mencuba!
Geram tengok butir-butir jagung dalam puding ni. Buat sendiri lagi sedap, jagung banyak, susu pun lebih. |
mintak skit DATT
ReplyDeletebest sungguh bila sempat masak musim2 puasa ni..
ReplyDeletekalau saya, sampai rumah dah pukul 7, masak air jelah yang sempat..:-)
Meng,
ReplyDeletealamak...dah habis la....hehe...sorry...suruhlah retis mane2 tolong buatkan nanti yer..:)
dzuchan,
ni sy buat mase sahur...kdg klu balik awal pun asyik menunggu lame sgt..bosan jugak...hari2 keje, sy tapau dr ofis jer..weekend2 br rajin memasak...nway, mggu ni free x? jom berbuka sama2 jumaat nih..
jumaat ni, InsyaAllah ok je.. area mana?
Deletesapa lagi join? anything bole email saya eh..nanti saya bagi no fon
Assallammualaikum,
ReplyDeletesalam perkenalan sis.. perut terus bergelora kelaparan bila baca entry ni.. nyum2..
memang lebih sedap & puas makan kalau buat sendiri.. kalau beli tu, adaaaaa aje yang kurang.. tapi masalahnya saya ni makan sangattt suka, masak?? ermmm sangatttt tak berapa rajin! haha
Waalaikumusalam,
Deletesalam perkenaalan jgk utk ayu...ayu fatarina..mesti orgnya pun seayu namanya..hehe
xkisah pun kalau nak membeli...klu dh make sure kedainya mmg sedap...lame2 klu dok travel mesti boleh masak sikit2...hehe..
hahaha.. jangan tertipu dengan namanya :P
Deletebulan ramadhan ni biasanya banyak orang yang 1st timer berniaga.. kadang2 tu beli la sebab tengok cantik rupa kuihnya, udahnya bila berbuka rasa nak tersembur balik kuih tu, tak sedap.. huhu
tapi resipi yang sis bagi ni nampak mudah, Insya-Allah weekend boleh cuba! Chaiyokkk!
sis ayu..
Deletesbb tu sy suke bt sendiri..hehe..setakat ni blm tergugat lg dgn param, mkn ape ade jer..
cubalah buat...xsusah insha ALLAH..n rasa confirm puas ht...sbb kt yg bt sendiri..
Buat sendiri dapat banyak dan puas makan!
ReplyDelete