Wednesday, September 12, 2012

Bingka Cheese from Sarawak

Bingka Cheese Sarawak



Bingka Cheese
 Cuti Raya Cina yang lalu, dah bape lame tu ek? Aku bercuti ke rumah Makcik aku di Kuching, Sarawak. Masa breakfast aku nampak ada bingka atas meja.. Aku ingatkan bingka tepung sebab warnanya seakan-akan je..Rupa-rupanya tu adalah bingka cheese. Festaim aku rase. Memang sedap sangat.  Aku pun tanyala makcik aku macam mana nak buat bingka ni, sekali makcik aku jawab. Susah nak buat bingka ni, tapi makcik pun sik pernah polah(maksudnya tak pernah buat). Terus semangat aku down. Haish, makcik-makcik aku ni semua kalau bab-bab kek ke, kek lapis ke, semua surrender..Tak semangat Sarawaklah macam ni. Tapi kalau bab masak-memasak lauk-pauk sangat expert ok. Oleh sebab itulah aku berazam nak cari resepi bingka cheese ni.

Dah lama aku google resepi ni, tapi tak tergerak lagi nak buat. Sampailah masa bulan puasa hari tu. Saja nak try buat untuk raya. Aku berjaya buat, tapi oleh sebab aku yang clumsy, habis tumpah 1/3 adunan. Dah rugi. Tulah buat kelam kabut, habis lintang pukang semuanya.

Nak cover balik mistake aku hari tu, aku buat balik bingka cheese ni last weekend. Alhamdulillah aku sangat-sangat puas hati.

Jemput makan...

Resepi asal dari Hasue - she's also Sarawakian.
Kak Hasue, saya copy and paste resepi asal tu di sini yer. Terima kasih kerana memperkenalkan resepi bngka cheese yang sangat sedap ni. Saya memang berpuas hati dengan resepi ni. Terima kasih sekali lagi kamek ucapkan.

Bingka Cheese Sarawak - resepi asal dari blog Hasue 

Bahan A:
1 peket agar2 cap ros (13g)
3 cawan air
1 cawan gula pasir

Bahan B

250g mentega
250 cream cheese Philadelphia - aku guna cheese Tartura jer
½ tin susu pekat manis(jika ingin kurang manis,guna krimmer pekat pun ok)
1 ½ cawan tepung hong kong - guna tepung gandum pun boleh.
3 biji telur ayam
1 sudu kecil esen vanilla/jus lemon

Cara2:

1. Bahan A dimasak sehingga mendidih dan ketepikan buat seketika
2. Pukul telur ayam sehingga kembang.
3. Masukkan mentega dan susu pekat manis. Pukul rata
4. Masukkan tepung,cream cheese,esen vanila dan pukul sehingga benar-benar sebati.
5. Masukkan agar-agar (yang masih panas) sambil dipukul laju
6. Tapis adunan sebelum dimasukkan ke dalam loyang dan bakar didalam oven yg sudah dipanaskan pada suhu 175c selama satu jam atau sehingga masak(bergantung pada jenis oven)
7. Selamat mencuba.. ^_^

Tak rugi kalau korang nak try resepi ni. Seyes tak susah mana pun. Yang penting sedap!!!

6 comments:

  1. Replies
    1. AD...

      Lamak sik dengar kabar berita...
      Nang nyaman bingka ya...ya ulang polah lagik...nyaman na rasanya...

      Delete
  2. wowoowow...sedap tu... tq resepi tu tau...nak try buat jugak.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puan Izan...

      terima kasih for drop by here...sng jer nk buat..yg pntg kuarkan cheese n butter awal2 dr peti ais...klu x susah nak mix nnt sbb keras...selamat mencuba yer..

      Delete
  3. sedaaaaaap! dah rasa tadi! :p taktau pun kewujudan bingka cis ni. kalau tau mmg dah cari abis2 dah time gi sarawak aritu :(

    ReplyDelete
  4. hi zila..

    bingka cis ni xde jual kt pasar2 rasenye...kene order klu xsilap...yg kt dpt rase tu pun sbb makcik kt tempah utk hntr ke surau...sbb tulah den baru tau kewujudan bingka cis yg sedap ni...xpe...lps ni boleh bt sendiri ye...

    ReplyDelete