Friday, January 13, 2012

Simple Chicken Roasted with Nasi Ayam Hainan

Bismillahirrahmanirrahim....

Lepas dah semuanya dah teratur skit. Aku pun dah habis exam, loan pun dah submit. So rasa kuranglah sikit pressure tu. So ape lagi, decided untuk masak-masaklah. Terfikir-fikir apa lah yang nak masak. Awal-awal pagi dah blogwalking blog orang. Skali ternampaklah menu Simple Roast Chicken dari blog Cakeworm, by Kak Edi, sifu cupcakes aku dulu. Fuih, very the simple ayam ni, tak payah nak tumbuk-tumbuk bawang putih, halia, bawang semua. Ni kalau orang tak reti masak pun boleh buat. Sebab semua bahan-bahan adalah bahan asas jer. Tak susah nak cari pun.

Aku pun cepat-cepat bersiap nak ke Tesco, nak beli ayam sekor. Aku suka pilih ayam yang agak kecik, sebab aku tak suka ayam yang gemuk sangat (lemak jer lebih pon)...Dah pilih, timbang dan suruh orang tesco belah ayam tu jadi 4. Quarter chicken la. Aku pun ambil 2 ketul ayam bahagian kepak. Lepas tu pergi cari lemon dan terus balik.

Aku suka combination 3 warna yang sangat ceria ni, Merah, Kuning dan Hijau.

Simple Roast Chicken..(Resepi asal dari Jamie Oliver/Naked Chef)
Rujukan : Cakeworm by Kak Edi
Resepi yang Kak Edi tulis dalam English. So saya letak 2-2 version ye, English n Malay.

1. Lemon*
2. Salt and pepper*
3. Thyme or rosemary
4. Garlic (unpeeled)
5. Olive oil
6. About 1 tablespoon butter
7. 1 large onion-sliced
* i found Lemon and pepper seasoning by McCormick (this cost rm10.90 at giant). I used this. short cut!

Clean the chicken, drizzle olive oil on yr roasting pan, smear thyme all over and then place the unpeeled garlic, butter and onion. Place the chicken, coat with lemon juice and zest (if u're using fresh ones), salt and pepper (the seasoning has lemon, salt and pepper altogether, senang!). Drizzle more olive oil on the chicken. Roast, for my oven, i roast it for 1 hour, api atas bawah, at 180C.

Bahan-bahannya:
  1. Sebiji lemon
  2. Garam dan lada hitam – secukup rasa ya. Lada hitam tu saya tumbuk sendiri.
  3. Daun thyme atau rosemary - beli di kedai bahan-bahan kek murah sikit harganya
  4. 10 ulas bawang putih (tak perlu buang kulit ya) – saya ketuk-ketuk sikit dengan pisau
  5. Minyak zaitun seelok-eloknya – minyak bunga/sayur pun boleh
  6. 1 sudu besar butter
  7. 1 biji bawang besar - dihiris besar
*Optional: Saya letak 1-2 sudu besar madu
*Kak Edi guna Lemon and pepper seasoning by McCormick (harga RM10.90 di giant). Nak guna ni pun boleh.

Cara-caranya:
  1. Bersihkan ayam yang kita beli tadi, lepas tu perah lemon pada seluruh ayam bersama lada hitam, garam dan madu.  
    Perapkan bersama.
  2. Sementara perap tu, boleh lah kita letak minyak zaitun dalam bekas pembakar (saya guna bekas kaca yang memang
    untuk bakar), taburkan daun thyme atas minyak. Kemudian masukkan bawang putih, butter dan bawang besar.
  3. Masukkan ayam dalam bekas tadi dan lumurkan minyak zaitun skali lagi di atas ayam dan taburkan daun thyme.
  4. Panaskan oven terlebih dahulu selama 10-15 minit pada suhu 180C api atas bawah. Kemudian bakar ayam selama 1 jam.
Takkan nak makan ayam jer kan. So sementara menunggu ayam masak, proses memasak nasi pun bermula.
Resepi ni ikut resepi Nasi Ayam Hainan kak ita. So, ayam ala-ala western, di makan bersama nasi ala-ala Chinese.

Letakkan minyak dan daun thyme sperti di atas.

Kemudian letakkan bawang putih bersama kulitnya sekali, butter dan hirisan bawang besar.

Akhir sekali letakkan ayam, sapukan minyak sekali lagi dan daun thyme. Sedia untuk dibakar.

P/s : Mintak maaf yer, takde gambar ayam lepas bakar. Boleh tengok gambar Chicken Roasted bersama nasi jer.


Untuk resepi Nasi Ayam Hainan ni, saya cuma gunakan ayam ni untuk nasi dan sup.




Resepi ni hasil terjah dari blog Kak Ita.
Rujukan : Ros dari Bukan Sekadar Masakan 

Bahan A ~ Ayam
1 ekor ayam – saya guna 2 ketul sayap n leher ayam
3 biji bawang putih dicincang halus atau diblender
1/2 buku halia saiz sederhana ~ dipotong nipis
1 kiub pati ayam maggi
sedikit garam
Aku letak jer semua bahan sekali lepas tu rebus sampai mendidih. Sempoi...
Bahan B ~ Nasi
2 cawan beras biasa atau beras jasmine ~ kuantiti beras ikut isi rumah
2 sudu besar minyak – aku guna minyak sapi
2 biji bawang putih
2 inci halia ~ dihiris nipis
1 sudu besar minyak bijan – aku tak guna minyak bijan sebab takde
2 helai daun pandan ~ disimpul (ni pun takde, rumah bujang katakan)
Rempah tumis 4 sekawan ~ ita tambah (aku pun guna rempah tumis ni)
secubit garam

Beras di cuci bersih – air basuhan beras yang pertama boleh digunakan untuk mencuci ayam (aku dah basuh beras awal-awal tadi)
Masukkan beras dalam periuk nasi bersama daun pandan
Ketepikan

Panaskan minyak dan tumis rempah tumis
Masukkan bawang putih, halia, and masak hingga agak garing
Bahan ni kita bahagi 2
separuh bahan tumis digunakan untuk masak nasi
separuh lagi akan digunakan untuk sup ayam nanti,
Setelah di keluarkan separuh bahan tumis untuk sup, 
Masukkan separuh air rebusan ayam tadi ke dalam periuk
Masak sekejap hingga didih
Kemudian kita curahkan dalam periuk nasi
masak nasi seperti biasa


Bahan C ~ Sup
1/2 bahagian air rebusan ayam tadi
1/2 bahagian bahan tumis nasi ayam
daun sup
*Carrot - optional
*1 sup bunjut - optional
Secubit garam

Di dalam periuk lain masak sup ayam hingga mendidih
Masukkan separuh bahagian bahan tumis nasi ayam tadi,
Rasakan garamnya.
Akhir sekali masukkan pula daun sup, tutup api.
Bahan D ~ Sambal Lada( Resepi asal)
1 biji capcicum merah ~ ita letak 5 biji cili merah
2 biji bawang putih
1/2 biji bawang besar
3/4 buku halia saiz sederhana ~ agak2
1 sudu kecil minyak bijan
1 sudu besar gula
2 sudu besar sos cili maggi atau sos cili thai
1 sudu besar cuka makan
Resepi sos aku sangat sempoi. (Resepi aku) – nak cepat
3 biji bawang putih – ditumbuk hancur
3 sudu besar sos cili Thai
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar perahan lemon.
½ cawan air panas

Masak semua bahan di atas hingga kuah sos pekat.


Bila dah siap semua, bolehlah dihidangkan nasi bersama ayam, hirisan tomato dan timun. Wallaweiiiii..
Selamat mencuba!! 

P/s: Emosi sangat terganggu saat ini. Ya Allah Ya Tuhanku, semoga Kau ringankanlah dugaan hambaMu ni. Aku dah buntu sekarang Ya-Allah.

3 comments:

  1. baya.. lama xjumpa.. how r u??
    blog ang ni buat org rindu saat2 indah..sbb about "makan n jalan2"..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lea,

      aku sihat alhamdulillah.tggu hg dpt 2nd baby ni, aku dtg melawat, insyaALLAH..aku bz since last year,mcm2 benda...lea..aku klu stress, kene memasak..lps tu bg org mkn, aku release..aku baca jgk blog hg, byk cabaran ya seorg ibu, isteri,student, tutor..semua ada.tp cbrn tu semualah utk mematangkan kt..menduga kekuatan iman kt. walaupun aku masih single, tp skrg dh pk lbh dr org yg dh berdua. prepare myself earlier.

      2 benda yg aku suka, masak, makan n jalan2..mkn tu actually xbyk mana pun...suka jamu org makan sbnrnya...sbb puas...hilang letih masak. klu hg dok dekat, mmg jd bhn experiment aku la...smg tabah ya ibu muda...kwn kt lynd pun mcm2 dugaan, hr tu suspect colon infection, ni kena denggi pulak..

      Delete
  2. assalamualaikum

    moon ada baca ur comment kat my blog ...please mail me at munirah301@yahoo.com .

    majlis nya 29 hb neh

    ReplyDelete