Semalam aku jumpa MF, scandal outdoors aku. Masing-masing berdebar nak nak jumpa. Tiap-tiap hari aku godek resepi rumah Kak Ita. Tup-tup keluarlah resepi Kek Kukus Coklat Keju Koktel. Mula-mula aku plan nak buat kek Coklat Indulgence untuk MF, tapi memang agak mencabar keimananlah kek tu.
Nampak resepi ni terus aku nak try sebab MF sukakan cheese dan coklat. Semalam jumpa MF, siap peluk-peluk cium tanda rindu. Aku pulak tak sabar-sabar nak bagi homemade kek aku untuk dia. Kalau aku nak beli and bagi pada dia, tak best sangat sebab MF lebih dari mampu untuk beli semua tu. Aku nak bagi hasil tangan aku pada dia.
Aku nampak MF begitu excited tengok kek yang aku buat tu. Nampak keterujaannya. Aku pun teruja dengan asam pedas yang MF masakkan. Dia memang orang Johor tegar yang memang terer masak asam pedas.
Meh aku tunjuk gambar dari MF.
Nampak jugak belang-belang kat kek tu.
Cake Full Version
Kak Ita, saya buat tak cantik macam akak punye. Next time saya nak improve lagi. Harap akak dapat bagi tunjuk ajar.
Meh kita tengok resepi kek yang gempak ni...
KEK COKLAT KEJU BERKOKTEL
By : Chef Hanieliza
Ni saya copy resepi dari rumah Kak Ita sebab saya malas nak type resepi yang sama.
Saya buat 3/4 adunan dari resepi asal.
Bahan A
1 1/2 cawan tepung gandum
3/4 cawan serbuk koko
1 1/2 cawan tepung gandum
3/4 cawan serbuk koko
3/4 s/k baking powder
1/2 s/k soda bikarbonat
Semua bahan di atas di gaul rata dan di ayak
Bahan B
3/4 cawan susu pekat (saya guna susu ideal)
3/4 cawan butter cair (saya guna minyak jagung)
3/4 cawan air panas
1 1/2 cawan gula perang
Bahan C
3 biji telur
Bahan B
3/4 cawan susu pekat (saya guna susu ideal)
3/4 cawan butter cair (saya guna minyak jagung)
3/4 cawan air panas
1 1/2 cawan gula perang
Bahan C
3 biji telur
1 s/k esen vanilla
Semua bahan di atas di satukan dan dikacau rata
Saya gunakan Loyang bulat 8x8 inc
Gris loyang dgn butter dan lapik dasar loyang dengan baking paper.
Gris loyang dgn butter dan lapik dasar loyang dengan baking paper.
Panaskan oven pada suhu 160 C.
Masukkan semua bahan yang diayakkan dalam mangkuk.
Masukkan minyak jagung, air panas, gula dan susu ideal dalam mangkuk yang berisi bahan yang telah diayakkan.
Masukkan telur dan kacau adunan sehingga sebati.
Adunan ni tak payah pukul guna mixer, guna senduk kayu atau spatula aje pun boleh.
Kacau rata sahaja. Setelah adunan sebati.
Adunan ni tak payah pukul guna mixer, guna senduk kayu atau spatula aje pun boleh.
Kacau rata sahaja. Setelah adunan sebati.
Masukkan dalam loyang dan bakar selama 40 minit atau lebih sikit.(Saya bakar kek ni sebab gas habis kat rumah saya masa tu)
Bahan krim keju
250 gm keju cream philidephia
1/2 cawan gula halus
1/2 cawan air agar-agar *masak air dengan 1 sb serbuk agar2 (saya gunakan gelatine, tapi mungkin gelatine yang saya gunakan 1 ½ sudu besar tak mencukupi)
1 cawan yogurt perisa mangga
1 tin buah2 koktel
1/2 cawan air dalam buah2 koktel - ita tak letak
1/2 tin buah pic untuk hiasan
Pukul keju cream dan gula sehingga rata/lembut.
Pukul keju cream dan gula sehingga rata/lembut.
Masukkan yogurt dan pukul lagi.
Dalam resepi asal chef hanieliza campurkan sekali dgn air dari buah2 koktail tapi ita tak masukkan kerana adunan dah cair.
Dalam resepi asal chef hanieliza campurkan sekali dgn air dari buah2 koktail tapi ita tak masukkan kerana adunan dah cair.
Masukkan agar2 tadi.
* Agar2 ni ita rasa lebih elok jika gunakan geletain lain kali kerana agar2 bila kita dah masak kita tak boleh tunggu sejuk sebab nanti dia keras. Bila kita tuang dalam adunan ni pula dia terus beku dan bergentel2 pula. Kena kacau cepat2. Tapi ita rasa lain kali kalau buat memang kena guna gelatin.
Kek yg telah sejuk tadi kita buang bahagian atasnya yg licin.
Guna pisau yg nipis dan tajam
Bahagi kek kepada 2 keping
Letakkan lapisan kek di atas pinggan
Ambil 1/2 adunan krim keju dan masukkan 1/2 buah koktail ratakan
Tuangkan krim yg dah bercampur buah atas kek span dan ratakan.
Lapik pula dengan sekeping kek lagi.
Tuangkan baki krim tadi dan taburkan baki buah2 koktail diatasnya
* Agar2 ni ita rasa lebih elok jika gunakan geletain lain kali kerana agar2 bila kita dah masak kita tak boleh tunggu sejuk sebab nanti dia keras. Bila kita tuang dalam adunan ni pula dia terus beku dan bergentel2 pula. Kena kacau cepat2. Tapi ita rasa lain kali kalau buat memang kena guna gelatin.
Kek yg telah sejuk tadi kita buang bahagian atasnya yg licin.
Guna pisau yg nipis dan tajam
Bahagi kek kepada 2 keping
Letakkan lapisan kek di atas pinggan
Ambil 1/2 adunan krim keju dan masukkan 1/2 buah koktail ratakan
Tuangkan krim yg dah bercampur buah atas kek span dan ratakan.
Lapik pula dengan sekeping kek lagi.
Tuangkan baki krim tadi dan taburkan baki buah2 koktail diatasnya
Simpan dalam peti sejuk semalaman
Potong dan hidangkan
Ni pulak asam pedas MF yang dia bagitau kurang power sebab blend dia dipecahkan oleh kucingnya Si Emond.
Asam pedas ikan Jenahak
Bila dah masak biar kek betul2 sejuk. Bila kek dah sejuk kita sediakan pula krim keju
**Kek ni lebih enak kalau dikukus sebab teksturnya akan lebih lembut bila kita masukkan dalam peti ais.
mesti kek ni sedap kan? aku nak buatla nti raya haji ni...thanks sbb share resepi! :D
ReplyDeleteFatt...
ReplyDeleteTrylah buat...kek ni best sbb ade buah koktel..dpt kurangkan muak cheese tu..resepi ni dari chef hanieliza yg terkenal tu..aku cuma try2 jer..selamat mencuba fatt