Monday, March 8, 2021

 Bulan 3 di tahun 2021.

Bulan February lepas memang tak sempat update, dah masuk hujung bulan, banyak pulak task kena buat...

Biasalah, dah last minute baru nak buat kan...😅😅😅

Dalam masa seminggu, boleh siapkan 3 report akaun..Nasib separuh data dah key in..So, tak lah teruk sangat. Ni semua preparation untuk renewal sijil.

Lepas tu busy dengan anak-anak yang dah start sekolah..Sempat jugak siapkan menu list untuk new branch nanti dan submit document, InshaALLAH...

Task ketiga, dah masuk PKPB baru teringatlah nak renew lesen pulak..Tengok di website PBT, memang tak membantu betul..Bila pejabat dah buka, baru boleh walk in untuk tanya dokumen apa yang perlu disediakan...Alhamdulillah, tak sesusah masa nak ambil lesen dulu..kena submit itu ini..

Dalam masa sejam, dah boleh siap semua dokumen..Cepat-cepat nak pergi submit Jumaat lepas dalam cuaca panas lit-lit orang Kedah kata...Sekali system down pulak daaa..Konon rajin nak pergi petang tu, memang tak lah sebab cuaca terlalu panas...Tak apa kita KIV, Isnin nanti..Alhamdulillah dah dapat setel.

Dalam masa sama, sempat jugak aku buat 1-2 RnD untuk benda baru nanti..Tapi masih belum pass lagi..Masih perlu gigih usaha..Nak dapat semangat pun satu hal, feel pun masalah jugak..Sebab banyak benda yang aku fikir dalam kepala...Fikir nak update blog pun ada...Sebab nak cari semangat jugak...😂😂😂

Setakat ni dululah aku merapu meraban untuk hari ni..Yang penting, aku happy sebab aku dah mampu selesaikan task yang wajib aku siapkan...


XOXO 08 March 2021


Thursday, January 7, 2021

Makan di awal tahun 2021

 Minggu pertama di tahun baru 2021.


Aku tidak kemana-mana, balik kampung telah lagi sebab mak aku pun duduk dengan aku..Tengok kes Covid pun boleh tahan juga semalam dan hari ini..Bertabahlah hati bila semua ini nak habis.

Dah lah, kita tinggalkan cerita Covid dulu..Kita cerita yang happy-happy saja..

Kebetulan aku ada kerja berdekatan dengan KLIA2, jadi gatal kaki jugaklah nak melangkah ke airport. Ada kedai yang masih belum beroperasi dan ada yang terus tutup. Kos sewa adalah kos yang tinggi dalam perniagaan selain kos gaji..Airport masih lagi sunyi tidak seperti sebelum-sebelum ini yang penuh sesak dengan penumpang dari pelbagai negara dan bangsa..

Misi aku ke airport sebab nak ke foodcourt yang telah berpindah di kawasan arrival di tingkat bawah. Lepas tu singgah sekejap di Jaya Grocer tengok buah-buahan segar di situ.

Di foodcourt, kebetulan aku datang waktu tengah hari, jadi ramai staff yang makan di situ..Aku terus order di kedai feveret aku iaitu kedai Korea Food.

Menu aku senang je, sama ada Dol-sot Bibimbap atau Kimchi Fried Rice. Aku mula cuba makan makanan Korea masa tahun 2015 sebenarnya..Masa tu makanan korea baru start famous amos di Malaysia ni, tengok pulak kawan-kawan post aku pun teringinlah nak cuba. Aku tengah mengandung anak yang nombor 2 masa tu..Sekali cuba, wah...Sedap juga rupanya Bibimbap ni..Tambah makan panas-panas..Aku cuba makan di foodcourt IOI Putrajaya masa tu.

Masa tahun 2018, ada pulak kedai Korea yang baru dibuka berdekatan rumah aku iaitu Myeondong Topokki. Boleh kata setiap bulan wajib makan kat situ..Masa tu aku baru belajar cuba makan Kimchi Fried Rice, bagi aku sedap..Tak sangka pulak..Masa ni aku dah boleh makan kimchi yang dulu aku tak boleh nak telan. Sebab kimchinya kena dengan rasa Malaysia, tak terlalu masam.

Actually aku tak layan atau makan ramen-ramen atau mee korea yang selalu viral tu..Tapi aku suka makanan korea. Bak kata kawan aku, makanan korea ni pedas, sebab tu boleh makan...Betul jugak...Memang ada sorang kawan aku yang layan jugak selera Korea ni, so memang jadi geng aku lah kadang-kadang nak makan atau lepak di Myeongdong Topokki.

Cuma last aku datang Myeondong Topokki tahun 2019 sebab aku kecewa tengok presentation Bibimbap yang aku order, tak macam selalu. Bila aku tanya, katanya Management yang suruh buat begitu..Memang frust aku..Sejak tu aku tak pergi dah Myeondong dan lupakan makanan Korea seketika.

Kebetulan masa hantar mak aku naik flight bulan 12 hari tu, aku saja nak cuba makanan Korea di foodcourt KLIA2, tak sangka rasanya masih sama macam aku mula-mula makan di situ dulu.. Tu yang buat aku jatuh cinta balik..Bagi aku sangat puas hati..Dalam 5-7 min dah siap order aku..

Bibimbap perlu digaul semuanya dahulu sebelum makan..Aku suka Bibimbap sebab banyak sayur, lepas tu masa gaul tu, hot stone bowl tu masih panas, rasa makan atas kuali panas..Berasap-asap..Sos Gochujang yang digunakan pun sedap..Memang kena selera aku..

Kimchi Fried Rice pula kimchi yang digoreng bersama nasi, sos Gochujang, cili flakes, sos ikan dan minyak bijan. Makan panas-panas, memang terbaik..Siapa yang tak suka sayur dan kimchi, memang tak suka nak makan Nasi Goreng Kimchi ni..

Nah, aku tepek gambar google bagi korang tengok dulu...Nanti aku edit gambar aku sendiri ya...



Kimchi Fried Rice - lagi pedas lagi sedapp

                                           

                                                     Dolsot Bibimbap - Hot Stone Bibimbap

Thursday, December 31, 2020

Good Bye 2020, Welcome 2021

 Assalammualaikum semua, esok dah nak masuk tahun 2021, hari ni baru dapat  seru nak tulis blog...Tiba-tiba rindu pulak dengan blog.

Mungkin hujung-hujung tahun ni banyak memikir, jadi banyaklah mimpi-mimpi zaman travel muncul kembali...Almaklumlah tahun ni pergerakan kita semua terbatas akibat Covid-19.

Sudahlah, tak nak sedih-sedih lagi...InshaALLAH akan ada sinar baharu untuk kita di tahun 2021. PM pun dah umum akan mula berikan vaksin pada Feb 2021. Tak lama lagi dah tu...

Menjelang hujung tahun 2020, hari ni banyak urusan aku di luar. Ke bank dan Pejabat Zakat. Dah hujung-hujung tahun ni baru nak buat kan...Biasalah last minute namanya....😅😅

Urusan di bank pun dah sejam, bukan aku aje nak berurusan...Orang lain pun ramai jugak kan?

Perut dah berkeroncong, nak terus ke Pejabat Zakat nanti ramai orang lagi...Maka, aku pecut kereta nak makan di Moru Autism Cafe di Nilai. Tak jauh pun dari kawasan aku...Pusing sana, pusing sini, dalam 10 minit dah sampai...

Pagi tadi terliur pulak nampak posting dalam group di FB tentang Cafe ni...Padahal aku pernah tengok masa ke pejabat LHDN dalam 2 bulan lepas..Masa tu tak tahu apa nak order kan...

Aku tengok review macam best jugak. Jadi hari ni aku ambil keputusan nak cuba menu Nasi Goreng Petai Seafood. Katanya antara menu paling top di sini selain Set Ayam Penyet...

Masa aku sampai tu, ada staff Jaya Grocer Nilai tengah collect makanan yang mereka order. Ada 2 meja yang ada customer dan aku yang ketiga..Tak lama lepas tu, tinggal 2 meja sahaja termasuk aku..Menu asalnya Nasi Goreng Petai Daging, tapi aku lebih suka petai makan dengan seafood, barulah ngam aku rasa.

Tunggu order dalam 10 minit, makanan pun sampai...Memang betul banyak sungguh petai dalam Nasi Goreng tu....😂😂

Portion bagi aku banyak, mengah jugak nak habiskan tadi...Ada juga sambal penyet dan sup..Rasanya pedas-pedas manja, tapi bagi aku serius sedap...Sambil tunggu makanan siap, aku tengok dinding-dinding di cafe yang penuh dengan gambar Ekspedisi Mendaki Gunung...Fuih, lagi lah feeling lepas aku tengok gambar Gunung Kinabalu, Gunung Santubong. Rindu lama bertandang kembali..

Gambar paling latest mereka mendaki Gunung Kinabalu adalah pada 1-2 March 2020, 2 minggu sebelum kita semua kena PKP. Owner yang mengurus Cafe ini adalah seorang wanita, rakyat Sabah rasanya..Cantik jugak orangnya...Aku rasa, dialah yang jadi lead untuk aktiviti mendaki gunung ni...

Total bayaran untuk lunch tadi RM10.00 sahaja..Nasi Goreng Petai Seafood RM8, minuman panas RM2. Bagi aku, harga dan makanan sangatlah berbaloi. Memang puas hati..

InshaALLAH nanti aku akan tepek senarai  menu di cafe ni..


    

                                                         Nasi Goreng Petai Seafood - RM8



Set Nasi Ayam Penyet - RM9, tengok portion boleh tahan kan? Juga antara top menu di sini, selain menu Ikan Talapia, Itik Berempah dan ada juga Nasi Lalap Sabah.

    

                                                                    Cafe yang simple.


                                               

         Boleh search dan google Moru Autism Cafe di Nilai, bersebelahan pejabat LHDN Nilai sahaja...


Semoga hari yang lebih baik untuk kita di tahun 2021. Itu sahaja untuk posting tahun 2020 ini...Bolehlah buat welcome..Stay safe everyone...

Saturday, March 24, 2018

De Kuching Homestay

Short vacation ke Kuching awal bulan tempoh hari..

Alhamdulillah dapat stay kat Homestay yang sangat best. Kebetulan homestay ni pun baru saja launching bulan February lepas.

Homestay 3 bilik 1 tingkat, rumah Semi-D yang terletak di Taman Hijuan Haziq, Matang, Kuching.


Ruang tamu yang santai, dilengkapi dengan tv serta Astro. Tak lupa juga aircond. Perabot  
                     yang minima sesuai untuk seisi keluarga berehat di sini.








              Bahagian dapur. Perkakas masak memang lengkap. Rasa macam rumah sendiri...





Bilik master yang dilengkapi aircond dan water heater.


                                      Bilik untuk kanak-kanak. Aircond pun ada jugak.



Bilik ketiga aku lupa nak snap. Tapi kecil sikit. Overall aku bagi 5 bintang..3 malam aku stay kat sini dengan family. Toilet ada 2. Satu dalam bilik master, satu lagi di luar. Semua ada water heater.

Rate untuk satu malam:
RM200/night
RM150/night untuk lebih dari 2 malam.
FB : De Homestay Kuching
IG: @ainilkasma (owner Homestay ni)
Contact No: 010 - 2259240

Friday, March 3, 2017

KIA ORA NEW ZEALAND 2017


Assalammualaikum,

Tengok-tengok dah masuk tahun 2017. Konon nak update dari tahun lepas.

Tahun 2016 memang tahun agak busy untuk aku..Dengan kehadiran orang baru dan dalam masa yang sama struggle untuk bisnes. Aku rasa non-stop aku bekerja. Di tambah dengan zaman gawat sekarang.

Bak kata guru bisnes aku, tiga tahun pertama adalah saat paling getir untuk kita sacrifice dalam bisnes. Fasa start up, fasa ikat perut.. Masa ni tengok orang travel, pejam mata rapat-rapat sambil buat tak layan...

Eh, tahun 2017 tak busy ke? Busy jugak sebenarnya, tapi sebab dah ada partner, boleh la share busy tu sikit...cewahhhh...

Sebenarnya rindu nak update blog, tapi asyik tak menyempat...(alasan lagi)

Alhamdulillah, kedatangan tahun 2017 membawa semangat baru dalam diri aku.. Akhirnya dapat juga kami sekeluarga menjejak kaki ke NZ setelah bertahun-tahun merindui...

Ramai jugak blogger dah publish cerita tentang NZ. 

Plan asal aku nak ke Perth dulu sebenarnya..Ingat tahun-tahun depan baru nak ke NZ untuk trip. Tapi entah macam mana terjebak booking tiket ke NZ. Tapi kali ni aku cuma ke North sahaja.

Flight aku dari KLIA2 pukul 11.10 malam, 14 Feb 2017 yang lalu.. Naik Air Asia jer beb.
Berdebar rasa sebab dah lama tak travel jauh dan membawa si kecik berdua.. Takut anak tak boleh tidur dalam flight..Meraung ke dalam flight non stop. Tak ke haru tu...

Flight dari KUL ke Gold Coast ambil masa dalam 7 jam 45 min. Kami sampai di Gold Coast lebih kurang pukul 9.55 pagi (timing di Malaysia lebih kurang 7.55 pagi)

Cantiknya pantai di Gold Coast, terus datang rasa rindu nak marathon di sini macam dulu..

Aku ingat kami tak payah turun di Gold Coast kalau ke NZ, tapi salah...Kami kena transit di airport Gold Coast sebelum sambung flight ke Auckland.

Kena angkut budak-budak, lalu kastam untuk scan dan masuk semula dalam flight. Masa kami ada cuma sejam..Nak pergi toilet pun tak boleh tau. Masuk balik dalam flight terus pergi toilet.

Flight dari Gold Coast ke Auckland ambil masa cuma 2 jam 45 min. Cuaca agak gloomy semasa perjalanan ke Auckland. Kami touch down di Auckland lebih kurang pukul 4.25 petang, waktu New Zealand, beza 5 jam lebih awal dari Malaysia.

Pukul 6 lebih baru kami settle urusan dengan imigresen dan kastam. Kami naik shuttle service ke bandar. Kos naik shuttle, 17 NZD untuk seorang. Anak sulung dah lebih 2 tahun, maka kena full charge. Total kami bertiga 51NZD.

Kami menginap di Princeton Apartment di Auckland. Hujan renyai-renyai menyambut kedatangan kami. Lepas check in, kami solat jamak takhir lepas tu pengsan..Jetlag katanya. Lepas tu tengah malam bangun ikut timing Malaysia. Tengah malam tu lah kami makan meggi, biskut apa yang ada. Anak-anak pun bangun sekali.

Sebab aku pergi time summer, subuh masuk awal dalam pukul 5 lebih..Lepas Subuh aku sambung tidur sekejap kemudian bangun balik. Hujan tak berenti dari pagi... 

Kami siap-siap barang dan ready untuk check out. Kena pindah hotel lain pulak malam ni. Plan kami hari ni cuma berjalan-jalan di sekitar Auckland..Aktiviti bebas. Malas nak rushing dan paksa diri sebab kita bawa anak-anak kecil kan.

Kami tinggal barang di hotel dulu dan plan untuk ke Queen Street. Tak jauh dari Princeton Apartment. Kami singgah makan di Pita Pit, restaurant Halal di seberang jalan. Lepas tu baru ke Queen Street. Hujan renyai-renyai tapi memang boleh basah. Aku dukung baby dalm baby carrier dan husband aku bawak anak sulung dengan stroller. Memang mencabar la aku cakap, berjalan dalam hujan.

Kami bercadang nak naik bas HOP ON HOP OFF dari tak boleh ke mana-mana. Kami tunggu bas di CIVIC Theater, Queen Street.

 

Monday, March 7, 2016

Taip Blog from Mobile???

Mungkin orang lain dah lama tau kot..aku jer yang jakun baru tau nk tulis blog thru mobile apps..

Harap-harapnya lepas ni rajinlah nak update blog tahun 2016 ni...

Wednesday, January 13, 2016

Frozen HALAL Dim SUM

Sambil-sambil tengah mood rajin update blog ni...

Aku nak share 1 page di mana kalau korang berminat nak beli DIM SUM HALAL.

Tapi yang ni, frozen punya la...korang nak boleh kukus, goreng atau rebus sendiri...

Rasa, InshaALLAH setanding di Papparich...Kualiti Premium...

Ada pelbagai perasa, sama ada berminat nak single flavour atau mix flavour. Semua boleh ye...

Korang boleh LIKE page https://www.facebook.com/FrozenHALALDimsum/ atau hubungi no. 0176842906..

Dim Sum ni boleh dipos ke luar kawasan juga ye...

Haa..Terliur tak?