Thursday, January 7, 2021

Makan di awal tahun 2021

 Minggu pertama di tahun baru 2021.


Aku tidak kemana-mana, balik kampung telah lagi sebab mak aku pun duduk dengan aku..Tengok kes Covid pun boleh tahan juga semalam dan hari ini..Bertabahlah hati bila semua ini nak habis.

Dah lah, kita tinggalkan cerita Covid dulu..Kita cerita yang happy-happy saja..

Kebetulan aku ada kerja berdekatan dengan KLIA2, jadi gatal kaki jugaklah nak melangkah ke airport. Ada kedai yang masih belum beroperasi dan ada yang terus tutup. Kos sewa adalah kos yang tinggi dalam perniagaan selain kos gaji..Airport masih lagi sunyi tidak seperti sebelum-sebelum ini yang penuh sesak dengan penumpang dari pelbagai negara dan bangsa..

Misi aku ke airport sebab nak ke foodcourt yang telah berpindah di kawasan arrival di tingkat bawah. Lepas tu singgah sekejap di Jaya Grocer tengok buah-buahan segar di situ.

Di foodcourt, kebetulan aku datang waktu tengah hari, jadi ramai staff yang makan di situ..Aku terus order di kedai feveret aku iaitu kedai Korea Food.

Menu aku senang je, sama ada Dol-sot Bibimbap atau Kimchi Fried Rice. Aku mula cuba makan makanan Korea masa tahun 2015 sebenarnya..Masa tu makanan korea baru start famous amos di Malaysia ni, tengok pulak kawan-kawan post aku pun teringinlah nak cuba. Aku tengah mengandung anak yang nombor 2 masa tu..Sekali cuba, wah...Sedap juga rupanya Bibimbap ni..Tambah makan panas-panas..Aku cuba makan di foodcourt IOI Putrajaya masa tu.

Masa tahun 2018, ada pulak kedai Korea yang baru dibuka berdekatan rumah aku iaitu Myeondong Topokki. Boleh kata setiap bulan wajib makan kat situ..Masa tu aku baru belajar cuba makan Kimchi Fried Rice, bagi aku sedap..Tak sangka pulak..Masa ni aku dah boleh makan kimchi yang dulu aku tak boleh nak telan. Sebab kimchinya kena dengan rasa Malaysia, tak terlalu masam.

Actually aku tak layan atau makan ramen-ramen atau mee korea yang selalu viral tu..Tapi aku suka makanan korea. Bak kata kawan aku, makanan korea ni pedas, sebab tu boleh makan...Betul jugak...Memang ada sorang kawan aku yang layan jugak selera Korea ni, so memang jadi geng aku lah kadang-kadang nak makan atau lepak di Myeongdong Topokki.

Cuma last aku datang Myeondong Topokki tahun 2019 sebab aku kecewa tengok presentation Bibimbap yang aku order, tak macam selalu. Bila aku tanya, katanya Management yang suruh buat begitu..Memang frust aku..Sejak tu aku tak pergi dah Myeondong dan lupakan makanan Korea seketika.

Kebetulan masa hantar mak aku naik flight bulan 12 hari tu, aku saja nak cuba makanan Korea di foodcourt KLIA2, tak sangka rasanya masih sama macam aku mula-mula makan di situ dulu.. Tu yang buat aku jatuh cinta balik..Bagi aku sangat puas hati..Dalam 5-7 min dah siap order aku..

Bibimbap perlu digaul semuanya dahulu sebelum makan..Aku suka Bibimbap sebab banyak sayur, lepas tu masa gaul tu, hot stone bowl tu masih panas, rasa makan atas kuali panas..Berasap-asap..Sos Gochujang yang digunakan pun sedap..Memang kena selera aku..

Kimchi Fried Rice pula kimchi yang digoreng bersama nasi, sos Gochujang, cili flakes, sos ikan dan minyak bijan. Makan panas-panas, memang terbaik..Siapa yang tak suka sayur dan kimchi, memang tak suka nak makan Nasi Goreng Kimchi ni..

Nah, aku tepek gambar google bagi korang tengok dulu...Nanti aku edit gambar aku sendiri ya...



Kimchi Fried Rice - lagi pedas lagi sedapp

                                           

                                                     Dolsot Bibimbap - Hot Stone Bibimbap

2 comments:

  1. Assalam DAT..lama tak bersiaran...ckp pasal makanan KOREA ni..kita boleh GENG..JM start suka masakan KOREA ni pas pegi SEOUL ar..pastu tgk RUNNING MAN..susulan drama korea jgk..2 menu yg DAT ORDER tu mmg my feberet..tambah2 kimchi..fuhhh...mmg x tolak hihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi JM, really miss u..Boleh geng lah kita makan makanan korea ni..Saya Korea belum sempat pergi, tapi apa-apa pun, makanan korea dah jadi feveret..Kimbap pun not bad jugak..Lapar pulak bila sebut makanan malam-malam ni..

      Delete